Hlavní obsah

Trumpa kvůli stažení jednotek ze Sýrie kritizují doma i ve světě. Podle spojenců USA dobojováno ještě není

Stažení amerických vojáků ze Sýrie vzbudilo negativní reakce v USA i ve světě.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy americké zahájily stahování svých vojáků ze Sýrie. Prezident Donald Trump tento krok oznámil ve středu, avizoval ho však už letos na jaře. Po porážce Islámského státu podle něj není další důvod k přítomnosti amerických jednotek v zemi. Přímo ve Státech ale za toto jednání čelí velké kritice například některých senátorů, podle kterých to poškodí roli USA v regionu. Kritika se ozývá i z řad Trumpovy administrativy a spojenců USA.

Článek

Francie bude i nadále vojensky působit v Sýrii. Řekla to dnes ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová, která reagovala na středeční oznámení o stažení amerických sil. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová na Twitteru uvedla, že Islámský stát (IS) byl v Sýrii oslaben, ale stále v Sýrii je. Podle Londýna nebyl Islámský stát zdaleka poražen. Arabsko-syrská koalice (SDF), kterou v Sýrii USA dosud podporovaly, se domnívá, že odchodem Američanů vznikne na východě vakuum, kterého IS využije.

„Islámský stát je oslaben jako nikdy. Nebyl ale vymýcen, ani jeho kořeny. Je třeba jeho poslední zbytky definitivně vojensky porazit,“ uvedla Parlyová. Loiseauová ujistila, že Francie své vojenské působení v Sýrii neukončí. „Pro tuto chvíli v Sýrii zůstáváme. Boj proti terorismu neskončil,“ sdělila.

Francouzští diplomaté sdělili, že oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení amerických vojáků Paříž zaskočilo. „Ukazuje to, že můžeme mít odlišné priority a že musíme spoléhat především na sebe,“ prohlásila Loiseauová. Podle diplomatů s Trumpem ve středu telefonicky hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Trump stažení oznámil už v dubnu, ale Macron ho tehdy přesvědčil, aby USA v Sýrii zůstaly. Upozornil na hrozbu, kterou pro region představuje Írán, jenž v Sýrii rovněž působí. Jeden z francouzských diplomatů agentuře Reuters řekl, že není jasno, kdy Američané ze Sýrie přesně odejdou a že se to Paříž snaží zjistit. „Ďábel je v detailu,“ sdělil tento zdroj s tím, že si diplomaté na takovou situaci za Trumpova prezidentství začali zvykat.

V samotných Spojených státech Trumpa kritizují někteří senátoři i členové jeho administrativy. Ještě v srpnu bylo podle zprávy Pentagonu v Sýrii 14 500 bojovníků takzvaného Islámského státu. Ředitel blízkovýchodního institutu pro potírání terorismu a extremismu Charles Lister řekl, že tento dokument Trumpovi musel ležet na stole. Poukázal i na útok ve městě Rakka, ke kterému došlo jen několik minut před Trumpovým tweetem o vítězství v Sýrii, a ke kterému se přihlásili islamisté.

Trumpův krok naopak ocenilo Rusko a Turecko

Podle ruského ministerstva zahraničí tento krok naopak přispěje k urovnání syrské krize. Několik hodin před Trumpovým vyjádřením oznámila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, že přítomnost amerických vojáků v Sýrii vytváří nebezpečnou překážku k diplomatické dohodě. „Nelegální přítomnost USA v Sýrii je nebezpečnou překážkou na cestě k dohodě,“ řekla. Ruský prezident Vladimir Putin se ale ve čtvrtek do Trumpa rovněž opřel, nebylo to však kvůli Sýrii. Amerického prezidenta zkritizoval za plánované odstoupení od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu INF a varoval před hrozbou jaderné války.

Stejně jako Rusko vítá stažení amerických vojáků ze Sýrie i Turecko. To americké rozhodnutí chápe jako uvolnění oblasti východně od Eufratu od amerických jednotek. Jde o oblast u turecké hranice a Ankara si nepřeje, aby v ní působily syrské kurdské milice, jež USA podporovaly. „Teď máme před sebou (pohraniční město) Manbidž a oblast východně od Eufratu,“ řekl dnes turecký ministr obrany Hulusi Akar. Prohlásil, že kurdští bojovníci se zakopávají v tunelech v této oblasti, ale že v nich budou pohřbeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované