Hlavní obsah

Trumpa na G20 čeká setkání s představiteli osmi zemí, sejde se i s Putinem

Trump se v Japonsku setká s Putinem.Video: Esther Idris Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se tento týden na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku sejde k bilaterálním jednáním s lídry nejméně osmi zemí. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele to dnes napsala agentura Reuters.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že se Donald Trump setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Americký prezident o možné schůzce s ním nejprve hovořil v rozhovoru pro americkou televizi Fox News. Putin před dvěma týdny sdělil v rozhovoru pro ruskou televizi Mir, že se podle něj vztahy mezi Spojenými státy a Ruskou federací zhoršují. Minulý čtvrtek ale v besedě s ruskými občany oznámil, že Rusko má zájem o dialog s USA.

Oba prezidenti se setkali už několikrát. Co prezident Vladimir Putin řekl během několika setkání prezidentu Trumpovi, zůstává podle deníku The New York Times do značné míry nejasné, a to i oficiálním americkým úředníkům. Setkání v Ósace pak bude první schůzkou prezidentů od zveřejnění zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Šéf Bílého domu již před týdnem oznámil, že se na G20 sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, dále se má potkat se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, indickým premiérem Naréndrou Módím, australským ministerským předsedou Scottem Morrisonem a japonským premiérem Šinzóem Abem.

Americký činitel nevyloučil, že budou oznámeny i další bilaterální schůzky. Podrobnosti o časovém harmonogramu těchto jednání nesdělil, neboť Trumpův program ještě není dokončen. Uvedl nicméně, že schůzka s čínským prezidentem je předpokládána na sobotu, tedy na závěr druhého dne summitu.

Summit G20 proběhne v japonské Ósace během 28. až 29. června. Skupinu G20 tvoří Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

Po summitu plánuje Trump návštěvu Jižní Koreje. Americký představitel podle Reuters řekl, že prezident při této příležitosti nechystá setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Reagoval tak na dotaz, zda Trump odcestuje do demilitarizované zóny, která Jižní Koreu odděluje od KLDR.

Reklama

Doporučované