Hlavní obsah

Trumpa zvolili dělníci a venkov, píše Wall Street Journal

Republikán Donald Trump dokázal získat venkovské a dělnické oblasti země a demokratka Hillary Clintonová si nedokázala vybudovat silnou pozici ve velkých městských regionech.

Reklama

Článek

Volební boj o úřad prezidenta Spojených států se změnil v dramatický stíhací souboj díky tomu, že republikán Donald Trump dokázal získat venkovské a dělnické oblasti země a demokratka Hillary Clintonová si nedokázala vybudovat silnou pozici ve velkých městských regionech, které jsou tradičně demokratické. Dnes to v analýze průběžného volebního výsledku, který otevírá Trumpovi cestu do Bílého domu, napsal list The Wall Street Journal.

Pusťte si video, kde se dozvíte, jaký je v USA volební systém:

Průzkumy mezi voliči a také průběžné sčítání hlasů ukazují, že Clintonová nedokázala zopakovat silnou podporu prezidenta Baracka Obamy mezi černošskými obyvateli, což se negativně projevilo ve velkých průmyslových městech.

Ve Filadelfii, kterou The Wall Street Journal označuje za stroj na demokratické hlasy, měla o 46.000 lístků menší podporu, než měl Obama v roce 2012. A právě to byl jeden z důvodů, proč byl v Pensylvánii souboj s Trumpem tak těsný.

Trump dokázal zmíněný problém Clintonové vytěžit na maximum i tím, že popřel očekávání, že mizivá podpora mezi menšinami kvůli jeho výrokům na adresu přistěhovalců z Mexika či zákazu vstupu muslimů do země přispěje k magnátovu pádu. Miliardář naopak dokázal oslovit větší podíl menšin, než se to v roce 2012 podařilo neúspěšnému republikánskému kandidátovi Mittu Romneymu. Za Trumpa se postavilo 29 procent Hispánců, to je o dva procentní body více než za Romneyho, a 29 procent Asiatů, což bylo o tři procentní body více než pro jeho republikánského předchůdce.

Tento rozdíl tak Trumpovi pomohl vyrovnat skutečnost, že běloši nyní tvoří menší část elektorátu než v roce 2012, a to 70 procent místo 72 procent před čtyřmi roky. Trumpova překvapivá síla rovněž spočívá v dělnických městech a menších obcích, dodal list.

Reklama

Doporučované