Hlavní obsah

Trumpova administrativa by podle Izraelců mohla brzy uznat jejich nárok na Golanské výšiny

USA by brzy mohly uznat izraelský nárok na Golanské výšiny.Video: Wikimedia.org, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy americké by mohly v blízké budoucnosti uznat izraelský nárok na sporné území Golanských výšin. Izraelci o tom už prý jednají s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa by po uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele mohla přijít s dalším kontroverzním krokem. Podle izraelského ministra pro tajné služby Jisraele Kace Američané v blízké budoucnosti zřejmě uznají izraelský nárok na Golanské výšiny.

O sporné území se Izrael pře se Sýrií. Izraelci dvě třetiny Golanských výšin obsadili po šestidenní válce v roce 1967. V roce 1981 pak izraelská vláda schválila zákon o Golanských výšinách, kterým okupované území de facto anektovala. Rada bezpečnosti OSN zákon následně prohlásila za neplatný.

Podle Kace jsou izraelské Golany na prvních místech agendy při jednáních s kanceláří amerického prezidenta. Spojené státy by za uznáním izraelského nároku na sporné území podle Kace mohly hledat způsob, jak si ještě více došlápnout na Írán. S Teheránem vede Washington v posledních týdnech diplomatickou přestřelku kvůli americkému vypovězení jaderné dohody.

„Uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami americkým prezidentem, nemohou zasáhnout bolestivější místo,“ řekl Kac podle listu The Independent. Íránci platí za největšího spojence syrského vládce Bašára Asada v regionu.

Izraelci se na začátku letošního roku přímo střetli s íránskou armádou v přímém konfliktu, když zaútočili na íránské cíle na území Sýrie. Útok měl být odpovědí za rakety, které ze Sýrie mířily na izraelské pozice na Golanách.

Mezi dvěma velkými regionálními rivaly panuje nejnapjatější atmosféra za poslední dobu, přičemž jejich střety na pozadí války v Sýrii rozpoutaly strach z eskalace syrského konfliktu.

Podobné obavy podle deníku The Independent panují i z případného uznání izraelského nároku na Golanské výšiny Spojenými státy.

USA dosud stejně jako například Organizace spojených národů, Evropská unie nebo Liga arabských států považují Golany za Izraelem okupované území.

Reklama

Související témata:

Doporučované