Hlavní obsah

Trumpova cla se můžou obrátit i proti Applu

Foto: ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

Kvůli obchodní válce může ještě víc klesnout prodej iPhonů od společnosti Apple.

Reklama

Nová cla, která vyhlásil americký prezident Donald Trump vůči Číně by mohla snížit prodej iPhonů v USA. Celý technologický průmysl je kvůli obchodní válce v nejistotě. Zejména výrobci čipů se obávají, jak se bude trh nadále vyvíjet.

Článek

Plánovaná nová cla na čínské zboží, která nedávno ohlásil americký prezident Donald Trump, by mohla příští rok způsobit pokles prodeje telefonů iPhone ve Spojených státech o šest až osm milionů kusů. To by mohlo snížit zisk americké společnosti Apple o zhruba čtyři procenta. Uvedl to podle serveru CNN analytik technologického sektoru Dan Ives z makléřské společnosti Wedbush Securities.

Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Toto zboží zahrnuje například chytré telefony, notebooky a další technologické produkty, upozorňuje CNN. Plánované clo je součástí obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem, která začala v loňském roce.

Další rána pro klesající prodeje iPhonů

Společnost Apple, která vyrábí telefony iPhone právě v Číně, již v červnu varovala, že uvalení amerických cel na další čínské zboží by poškodilo její konkurenceschopnost a snížilo její přínos pro ekonomiku USA.

Nová cla přicházejí v době, kdy se Apple potýká s poklesem poptávky po telefonech iPhone. Firma koncem července oznámila, že její čtvrtletní příjmy z prodeje iPhonů se meziročně snížily o 12 procent na zhruba 26 miliard dolarů (přibližně 600 miliard korun).

Nad počítačovým průmyslem v USA se stahují mračna

Apple je pouze jednou z mnoha technologických firem, které se obchodní válka dotkne. Výrobci čipů už pocítili kroky americké vlády vůči firmě Huawei. Podle CNN pocítí počítačový průmysl následky Trumpových celních opatření ještě mnohem víc. Nová cla se týkají mimo jiné notebooků či smartphonů.

Výrobci čipů jako například Intel či Qualcomm se už nechali slyšet, že napjaté vztahy s Čínou a opatření omezující prodej firmě Huawei se již podepsaly na jejich odhadech. „Nejistota okolo cel a obchodu vytvořila napětí napříč zásobovacím řetězcem,“ uvedl koncem července generální ředitel Intelu Bob Swan.

V červnu americký prezident uvedl, že opatření vůči společnosti Huawei zmírní. Dodavatelé ale sami pořádně nevědí, co, kdy a za jakých podmínek budou moci čínské firmě dodávat, upozorňuje server CNN. Ministr obchodu Wilbur Ross podle agentury Reuters uvedl, že už tento týden by mohla americká vláda začít firmám odpovídat na žádosti o licence a prodávat součástky Huawei. Mnoho společností ale mezitím žije ve strachu a nejistotě, co budoucnost přinese.

Reklama

Doporučované