Hlavní obsah

Trumpova éra přinesla historický rekord. Stovky tisíc lidí jsou bez výplaty

Rozpočtová nouze v USA je nejdelší v historii.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Rekord z časů Billa Clintona je překonán. Na přelomu let 1995–1996 byla vláda ve stavu rozpočtové nouze bez peněz 21 dnů.

Článek

Současná rozpočtová nouze americké vlády vstoupila do svého 22. dne. Překonala tak rekord z přelomu let 1995–1996, kdy byl kabinet prezidenta Billa Clintona bez peněz 21 dnů.

Nynější krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres částečně ovládaný opozičními demokraty odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát. Vybudování zdi na hranici s Mexikem bylo centrálním bodem Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016.

Současný „shutdown“ trvá od loňského 22. prosince, kdy americké federální úřady začaly fungovat v omezeném režimu. Zastavilo se financování zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti.

Rozpočtová nouze dopadá na přibližně 800 tisíc vládních zaměstnanců. Patří mezi ně pracovníci letišť i agenti FBI. V pátek přišli o svou první výplatu roku 2019. Někteří z nich dokonce výplatní pásky s nulovým výdělek sdíleli na sociálních sítích.

Oscar Murillo, který pracuje jako letecký inženýr v NASA, dokonce na svém twitterovém účtu uvedl, že za první dva lednové týdny se s výplatou dostal do minusu. Více než sto dolarů musel z vlastní kapsy odvést na povinné srážky z platu.

Zákonodárci mezitím v Kongresu schválili usnesení, že všichni zasažení vládní zaměstnanci dostanou své výplaty zpětně po schválení nového rozpočtu.

Americká média ale upozorňují, že pro mnohé vládní zaměstnance to může být slabá útěcha. Kvůli nedostatku peněz na zaplacení účtů musejí někteří již prodávat své osobní věci a například internetové bazary se plní nabídkami s heslem „shutdown“. Nabízené věci od hraček po elektroniku pak nabízejí i za pouhou desetinu jejich původní ceny.

Reklama

Související témata:

Doporučované