Hlavní obsah

Trumpova kampaň šíří spiklenecké teorie. Biden prý měl skryté sluchátko

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden během debatního duelu.

Reklama

Nejdříve drogy, teď sluchátko v uchu. Trumpova kampaň šíří na sociálních sítích zaplacené příspěvky, ve kterých tvrdí, že demokrat Joe Biden při úterní televizní debatě podváděl. 15 verzí fotomontáží zhlédlo asi 10 milionů lidí.

Článek

Na reklamách zaplacených Trumpovým týmem je fotografie Bidena se sluchátkem v uchu doprovázená textem „Proč se ospalý Joe nepodrobil prohlídce uší?“ nebo „Kdo je v Joeově uchu?“. Bidenův tábor již podobné zprávy popřel a bývalý viceprezident na ně reagoval satirickým příspěvkem na Twitteru.

Ačkoliv se příspěvky objevily na sociální síti až po úterní debatě, použitá fotografie Bidena koluje na internetu již od loňského září. Na originálním snímku přitom Biden v uchu nic nemá, obrázek se sluchátkem je tedy zjevnou fotomontáží. Podle BBC se na Facebooku objevilo již nejméně 15 různých verzí této reklamy, které podle dat sociální sítě zhlédlo asi 10 milionů lidí.

Ničím nepodložené spekulace o tom, že se Biden chystá přijímat instrukce sluchátkem ukrytým v uchu, se objevily na internetu již ve dnech před debatou. Doprovázela je rovněž výzva iniciovaná samotným Trumpem, aby se Biden podrobil po debatě testu na přítomnost drog. Prezident svůj požadavek zdůvodnil tím, že je Bidenovo vystupování na veřejnosti „podezřele nevyrovnané“.

Během debaty se v různých Trumpovi nakloněných skupinách na sociálních sítích začaly rovněž šířit fotografie ohybů na Bidenově košili, které byly údajně způsobeny drátem vedoucím pod jeho košilí. Jiní uživatelé zase tvrdili, že má bývalý viceprezident blíže neurčené zařízení na zápěstí. Ani jedno z těchto tvrzení není nijak doložené.

Bidenova kampaň podobné spekulace odmítla, samotný Biden na svém účtu několik hodin před debatou zveřejnil fotografii sluchátek k poslechu hudby a balení zmrzliny s tím, že má svoje naslouchátko a „povzbuzováky“ již připraveny.

Spiklenecké teorie ohledně používání skrytých sluchátek v prezidentských debatách kolují podle BBC v USA již poslední dvě desetiletí. Podobným nepodloženým obviněním čelila například Trumpova soupeřka z roku 2016 Hillary Clintonová. V roce 2004 byl pak cílem takových nařčení republikánský prezident George Bush mladší. Tvrzení se však ani v jednom z případů nikdy neprokázalo.

BBC rovněž poznamenává, že je diskutabilní, zda by skutečné použití skrytého sluchátka přineslo při živé debatě kandidátům nějakou výhodu. Být schopen poslouchat a zároveň mluvit při často nepřehledné výměně názorů je podle stanice dovednost, kterou disponují jen zkušení televizní moderátoři.

Reklama

Doporučované