Hlavní obsah

Trumpova vojenská přehlídka může stát až třicet milionů dolarů. Pentagon přitom nemá peníze na výcvik

Plánovaná vojenská přehlídka americké armády může stát až třicet milionů dolarů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident se inspiroval v Paříži, kde se zúčastnil velkolepé vojenské show při příležitosti stého výročí zapojení USA do první světové války.

Článek

Ředitel Úřadu pro správu a rozpočet Spojených států Mick Mulvaney prohlásil, že vojenská přehlídka americké armády, kterou si přeje uspořádat Donald Trump, může stát až třicet milionů dolarů (v přepočtu téměř 610 milionů korun).

Na Bílý dům se za překvapivě vysokou částku snesla vlna kritiky. Například demokratická kongresmanka Barbara Leeová přirovnala plánovanou vojenskou přehlídku k těm, které se konají v autoritářských zemích, jako třeba v Severní Koreji.

Další kritici se podivili, proč financovat nákladnou přehlídku, když Pentagonu chybí peníze například na výcvik vojáků či personál.

Trump nápad na uspořádání přehlídky zřejmě dostal během návštěvy Paříže v červenci 2017. V té době se kromě výročí dobytí Bastily slavilo i sto let od zapojení Spojených států do první světové války. Do slavnostního průvodu se tehdy zapojili francouzští i američtí vojáci. Představily se i tanky a obrněná vozidla a na obloze americké a francouzské vojenské stíhačky.

Již tenkrát Trump údajně nařídil ministerstvu obrany, aby promyslelo uspořádání obdobné přehlídky.

Pokud se přehlídka uskuteční, stane se tak pravděpodobně ve Washingtonu D.C. Zde se v minulosti odehrálo několik vojenských exhibicí, nikdy však takového rozsahu.

Trumpův plán na zablokování programu, který má chránit děti ilegálních přistěhovalců, zablokoval už druhý americký soud

Reklama

Doporučované