Hlavní obsah

Trumpova zeď na hranici s Mexikem bude stát až 40 miliard dolarů

 

Reklama

Mexiko odmítlo projekt finančně podpořit, kdo tak zeď dlouhou 1600 kilometrů zaplatí, zatím není jasné.

Článek

Tuny betonu s ostnatým drátem vysoké až patnáct metrů, které mají ochánit Ameriku před nekontrolovanou migrací z jihu. Tak má vypadat zeď na mexické hranici, jeden z největších a nejdůležitějších slibů, který nově zvolený prezident USA Donald Trump dal.

Projekt ale začíná mít trhliny. Část odborné veřejnosti zpochybňuje, že Trumpovi na postavení zdi bude stačit slibovaných 12 miliard dolarů. Podle výpočtů to může být až třikrát víc.

Zeď by měla být deset až patnáct metrů vysoká, zapuštěná hluboko do země. S pevnými betonovými základy a ostnatým drátem. Přestože Trump původně uváděl její délku kolem 3 200 kilometrů, nakonec by měla být zhruba poloviční, stavitelé využijí přírodních bariér, jako jsou například hory.

S jasnou vidinou toho, jak má budoucí zeď oddělující USA a Mexiko vypadat, je stále nejasné, kdo ji postaví a zaplatí. Nový americký prezident i po svém zvolení trvá na tom, že to bude právě Mexiko, které jeho megalomanský plán zrealizuje. Ve svých vyjádřeních už neuvádí, jak k tomu sousední stát hodlá donutit. Americká vláda podle některých komentářů může například peníze strhnout při bankovních převodech, které Mexičané pracující v USA posílají domů.

Mexiko ale o takových představách nechce slyšet a od Trumpovy zdi dává ruce pryč. „Zaplatit za postavení zdi je mimo naše uvažování, jedinou naší vizí je integrace,” řekla mexická ministryně zahraničí Claudie Ruiz Massieu.

Ta označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude nadále prosazovat volný obchod a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi zeď, kterou Trump navrhoval ve své předvolební kampani.

Podle serveru MIT Technology Review se tvrzení Donalda Trumpa, že jeho zeď podél hranice bude stát 12 miliard dolarů, nezakládá na realistických předpokladech. Z jeho výpočtů vyplývá, že se náklady mají vyšplhat od 27 do 40 miliard.

O něco smířlivější je ve svých výpočtech odhad serveru Bernstein Research - ten v červenci cenu přes 7 milionů krychlových metrů betonu spočítal na více než 700 milionů dolarů. Rovněž přidává 240 milionů dolarů za cement. Spolu s prací, nákupem pozemků a dalšími stavebními pracemi se dostává na částku 15 až 25 miliard dolarů.

Hlavně kvůli vysokým výdajům tak narazí stavba zdi nejen u mexické vlády, ale také určitě v Kongresu. Ostatně i Trump v minulosti připustil, že by zčásti mohlo jít „pouze" o plot.

Reklama

Související témata:

Doporučované