Hlavní obsah

Zevrubná zpráva o majetku majetných: Trumpovi lidé sepsali, jaké mají jmění

Bílý dům zveřejnil objem majetku členů administrativy Donalda Trumpa.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Bílý dům zveřejnil majetková přiznání 180 členů Trumpovy administrativy. Ve videu jsme se zaměřili na ty nejdůležitější.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa bývá označována za jednu z nejmajetnějších v dějinách Spojených států.

A z čerstvě zveřejněných majetkových přiznání za loňský rok vyplývá, že nejde o bonmot. Jmění klíčových postav Trumpova aparátu přesahuje 12 miliard dolarů, v přepočtu více než 300 miliard korun.

Ivanka Trumpová a Jared Kushner:

Prezidentova dcera Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner zůstávají spojeni s rozsáhlým majetkem v hodnotě až 740 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 19 miliard korun.

Ivanka vede svou módní značku, zároveň si také ponechává svůj podíl v Trumpově mezinárodním hotelu ve Washingtonu, který jí za posledních 14 měsíců vynesl pět milionů dolarů.

Trumpův zeť Kushner je napojen na rozsáhlý byznys svého otce s nemovitostmi. Z vedení více než 200 rodinných podniků vystoupil, z některých však bude mít stále finanční prospěch. Demokratičtí poslanci v případě Kushnera upozorňují na možný střet zájmů. „I když je vystoupení z vedení podniků významným krokem, (Kushner) má stále prospěch z těchto podniků a představuje možnost střetu zájmů," řekl Larry Noble, bývalý poradce federální volební komise.

Steve Bannon:

Prezidentský poradce si jako konzultant pravicového portálu Breitbart News přišel na 191 tisíc dolarů, 125 tisíc dolarů pak získal z firmy Cambridge Analytica, jež obě pracovaly pro Trumpa při jeho kampani.

Dalších 61 tisíc dolarů mu zaplatila konzervativní nezisková organizace Government Accountability Institute.

Hlavním Bannonovým majetkem je ale konzultační firma Bannon Strategic Advisors, jejíž cena se odhaduje na pět až 25 milionů dolarů. Vlastní také bankovní konto s více než dvěma miliony dolarů a nemovitosti v hodnotě přesahující deset milionů dolarů.

Sean Spicer:

Mluvčí Bílého domu Spicer přiznal 260 tisíc dolarů za svou roli hlavního stratéga a šéfa komunikace republikánského národního výboru. Vlastní také několik nemovitostí.

Kellyanne Conwayová:

Trumpova poradkyně Conwayová vydělala více než 800 tisíc dolarů, většinou za poradenské služby, a to včetně svého angažmá v Trumpově prezidentské kampani. Hodnota jejího majetku se pohybuje podle NYT mezi 11 a 44 miliony dolarů.

Gary Cohn:

Cohn, který řídí Národní ekonomickou radu, má podle dokumentu majetek v hodnotě mezi 253 až 611 miliony dolarů. Rok před nástupem do Bílého domu se jeho roční příjem pohyboval kolem 77 milionů dolarů.

Trumpovy a Penceovy příjmy chybí

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ke zprávě v pátek řekl, že „lidé nyní vidí zajímavou věc - jež by se měla slavit - totiž, že prezident přivedl do své administrativy, a zejména do Bílého domu, mnoho schopných lidí".

Donald Trump je podle zprávy obklopen mimořádně bohatými lidmi. Aktiva amerického prezidenta, ani jeho viceprezidenta Mikea Pence ve zprávě zahrnuta nebyla.

Reklama

Doporučované