Hlavní obsah

Trumpovi příznivci mi vyhrožovali smrtí, popsal v nové knize reportér CNN Acosta

Trumpovi příznivci mi vyhrožovali smrtí, popsal v memoáru reportér CNN Acosta.Video: CNN, Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportérovi CNN Jimu Acostovi vyhrožovali příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa smrtí. Na veřejnosti musela novináře kvůli obavám doprovázet ochranka. Acosta to napsal ve své nové knize The Enemy of the People (Nepřítel lidu), ve které popisuje svou zkušenost reportéra v Bílém domě Donalda Trumpa.

Článek

Zpočátku byl vztah mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a reportérem televize CNN Jimem Acostou srdečný. Krátce po zvolení do úřadu Trump Acostu dokonce chválil, na konci roku 2018 se ale oba dostali na tiskové konferenci do slovní přestřelky.

Acosta tehdy odmítl opustit téma jihoamerických migrantů mířících do USA. Trump kvůli tomu Acostu a další novináře označil za nepřátele lidu, což ostatně pronesl už několikrát předtím. Reportér CNN nakrátko přišel o akreditaci do Bílého domu, soudně mu pak byla přiznána zpět, a také se stal terčem Trumpových příznivců.

Hádka mezi Acostou a Trumpem.Video: Martin Zíta, AP

Podle britského listu The Independent Acosta v knize popisuje, jak ho při dalších reportážích z prostředí Bílého domu a především z Trumpových setkání s jeho příznivci musela doprovázet ochranka.

Před posledními volbami do Kongresu dokonce Acosta obdržel několik výhrůžek smrtí, které vyšetřovala policie i FBI. Detektivové podle knihy dokonce zvažovali, zda by Acosta neměl na setkání prezidenta a jeho příznivců nosit neprůstřelnou vestu.

The Independent připomíná, že možné nebezpečí pro Trumpovy nepřátele nabralo reálných rozměrů, když jeho příznivec z Floridy rozeslal bomby do sídla CNN v New Yorku a několika členům Demokratické strany, například bývalému prezidentovi Baracku Obamovi.

Acosta v knize podle The Independent používá poměrně ostrý jazyk. Veřejná prohlášení Donalda Trumpa a úředníků z Bílého domu, zejména aktuální mluvčí Sarah Sandersové, označuje za lži, pohádkaření a přisuzuje jim i další, mnohem ostřejší označení.

Reklama

Související témata:

Doporučované