Hlavní obsah

Trumpovi se otevřela cesta k nasměrování amerického nejvyššího soudu, jeho člen odchází do penze

Foto: Nejvyšší soud Spojených států amerických

Odstupující soudce Nejvyššího soudu Spojených států amerických Anthony Kennedy.

Reklama

Anthony Kennedy odchází v červenci do důchodu. Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi to dává šanci vytvořit většinově konzervativní Nejvyšší soud USA. Kandidáta prezident nominuje podle ústavy s doživotním mandátem.

Článek

Jeden z devíti soudců Nejvyššího soudu Spojených států amerických Anthony Kennedy odchází do důchodu. Muž, který prosazoval osobní svobodu a omezení státní moci zasahující do životů Američanů, z úřadu odstoupí 31. července. Kandidáta na jeho místo vybere Donald Trump s doživotní platností. Kennedy byl v úřadu od roku 1988.

Na středeční schůzce se svým portugalským protějškem Marcelem Rebelo de Sousa prezident Trump uvedl, že tohoto kandidáta vybere ze seznamu 25 jmen, který mu jeho volební tým sestavil již při jeho prezidentské kampani. Ve svém funkčním období Trump dostal do amerického nejvyššího soudu konzervativce Neila Gorsuche, který svůj úřad vykonává od dubna 2017.

Americký prezident dostává s Kennedyho odstoupením šanci určit ideologické směřování nejvyššího soudu, který tak připadne konzervativní většině.

Podle CNN právě Kennedyho hlas v minulosti mnohokrát rozhodoval mezi čtyřmi liberálními a čtyřmi konzervativními soudci.

V otázkách financí, držení zbraní či volebních práv se soudce, kterého nominoval prezident Ronald Reagan, přikláněl ke konzervativní části soudců. Několikrát však svůj hlas připojil i na stranu liberálů, jak tomu bylo u povolení sňatků osob stejného pohlaví nebo v případě potratů, kdy byl proti kriminalizaci částečného rozhodnutí pouze jedním z rodičů.

Ve svém dopise Trumpovi vyjádřil Kennedy „hluboký vděk” za možnost sloužit nejvyššímu soudu.

„Dovolte mi, prosím, tímto dopisem vyjádřit hluboký vděk za to privilegium rozhodovat v každém případě podle mého nejlepšího možného úsudku, interpretace a obrany ústavy a práva tak, jak tomu velel můj mandát a přísaha,” píše Anthony Kennedy prezidentovi v dopise.

Reklama

Doporučované