Hlavní obsah

Trumpovým kandidátem na soudce Nejvyššího soudu je konzervativec Kavanaugh

Foto: Profimedia.cz

Trumpův kandidát na soudce Nejvyššího soudu Spojených států Brett Kavanaugh.

Reklama

Pokud třiapadesátiletého soudce federálního odvolacího soudu americký Senát schválí, vychýlí se poměr hlasů v nejdůležitější americké soudní instituci, která má devět členů, ještě více ve prospěch konzervativců.

Článek

Nový kandidát na soudce Nejvyššího soudu Spojených států je Brett Kavanaugh. Trump svůj výběr oznámil v noci na dnešek v přímém přenosu z Bílého domu. „Dnes večer mám tu čest a výsadu oznámit, že nominuji do Nejvyššího soudu Spojených států Bretta Kavanaugha,“ oznámil prezident Trump. „V Americe není nikdo, kdo by byl pro tuto pozici kvalifikovanější a kdo by si ji více zasloužil,“ dodal. Kavanaugha označil za „jeden z nejlepších a nejbystřejších právnických mozků naší doby“.

Kavanaugh prezidentovu nominaci přijal. V projevu uvedl, že soudce Nejvyššího soudu podle něj musí být nezávislý a musí zákony vykládat, nikoliv zákony vytvářet.

Kavanaugh od roku 2006 působí jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Za prezidenta George Bushe mladšího působil Kavanaugh v Bílém domě. V 90. letech pracoval i pro soudce Nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho, kterého by mohl nahradit.

Už loni Trump prosadil do Nejvyššího soudu konzervativce Neila Gorsucha. Druhou možnost ovlivnit složení instituce dostal poté, co 81letý soudce Kennedy oznámil po třiceti letech ve funkci svůj odchod na odpočinek.

Umírněný konzervativec Kennedy, kterého nominoval v 80. letech prezident Ronald Reagan, se zapsal do dějin americké justice například tím, že se v kauzách rozhodujících o právech sexuálních menšin či legálnosti potratů přiklonil na stranu liberálů jako rozhodující hlas. Kavanaugh by mohl podle pozorovatelů v případě, že jej Senát USA schválí, vychýlit poměr hlasů u nejvyššího soudu ještě více ve prospěch konzervativců. Funkce soudce Nejvyššího soudu je doživotní, a Kavanaugh by tak mohl dostat příležitost ovlivňovat rozhodování nejdůležitější soudní instance v USA na desítky let.

Kavanaugh je podle agentury DPA považován za příznivce doslovného výkladu americké ústavy. To by mohlo být trnem v oku například odpůrcům střelných zbraní. Příznivci jejich nošení se totiž odvolávají právě na doslovný výklad ústavního práva na sebeobranu.

Trumpova kandidáta musí ještě potvrdit Senát, ve kterém mají v současnosti republikáni 51 a demokraté 49 křesel. Kavanaugh bude muset bojovat o každý hlas. Pokud totiž budou hlasovat demokraté jednotně, mohl by jediný republikán potvrzení Trumpova kandidáta zhatit.

Reklama

Doporučované