Hlavní obsah

Trumpův bývalý právník Cohen se domluvil s prokuraturou na výměně informací

Foto: Flickr.com

Michael Cohen.

Reklama

Bývalý advokát amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen si vyjednal dohodu s prokuraturou, na jejímž základě poskytne informace o ruské roli v amerických volbách za sníženou trestní sazbu.

Článek

Bývalý osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen učinil s prokuraturou dohodu, na jejímž základě by měl vyšetřovatelům poskytnout informace o ruské roli v amerických prezidentských volbách. Podle amerických médií se Cohen u soudu přizná k porušení zákona o financování volební kampaně a k bankovním a daňovým podvodům výměnou za nižší trest.

Jednapadesátiletý Cohen se podle televize CNN vydal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a před newyorským soudem přistoupí na dohodu s prokuraturou. V jejím rámci podle stanice Fox News přistoupí na trest tří až pěti let vězení.

Cohen se podle agentury AP přiznal, že porušil zákon, když pomáhal s přípravou finančních dohod o mlčení dvojice žen, které následně veřejně prohlásily, že měly s Trumpem poměr. Jednou z nich je bývalá pornoherečka Stormy Daniels, jíž právník vyplatil 130 tisíc dolarů (asi 2,7 milionu korun) výměnou za mlčení o údajné sexuální aféře s Trumpem.

Další prohřešky se týkají Cohenovy role majitele taxislužby, na jejíž provozování si půjčil v bance přes 20 milionů dolarů (450 milionů korun). Vyšetřování se soustředilo na údajné úmyslné nadhodnocení Cohenova majetku ve snaze získat úvěr stejně jako na to, zda příjmy z taxislužby řádně zdanil.

Cohenova dohoda s prokuraturou může zkomplikovat situaci prezidenta Trumpa, jehož volební tým čelí podezření ze spolupráce s Rusy. Cohen dal opakovaně veřejně najevo, že je ochoten poskytnout informace i zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, který objasňuje především údajnou ruskou spolupráci s Trumpovými lidmi. Prezident ale opakovaně odmítá, že by jeho tým během voleb jakkoli s Ruskem spolupracoval, a označuje vyšetřování za hon na čarodějnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované