Hlavní obsah

Trumpův impeachment, Sněmovna řeší i rodičovské příspěvky a znovu zasedne britský parlament

Polední zprávy 25. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:43 – Sněmovna reprezentantů zahájila Trumpův impeachment

Hon na čarodějnice. Tak popsal americký prezident Donald Trump události posledních několika hodin v USA. Demokraté totiž po předchozích výhrůžkách vyvolali proces impeachmentu – spustili tedy mechanismus k odvolání prezidenta. A to kvůli kontroverznímu telefonátu amerického prezidenta s jeho ukrajinským protějškem.

2:29 – A podrobnosti ve vysílání přidá amerikanista Jakub Lepš

„O impeachmentu se v řadách demokratů debatuje už dlouho. Původním důvodem bylo potenciální ruské zasahování do amerických voleb. A zejména to, zda v tom byl Donald Trump nějakým způsobem zainteresován,“ poznamenal amerikanista ve studiu TV Seznam.

6:55 – Zimní opatření pro D1

Zimní opatření na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Přibudou dvě stovky míst pro kamiony v nouzových odpočívadlech a u Humpolce budou neustále nachystané sypače. Ministr dopravy oznámil novinky v den, kdy provoz na D1 u Brna znovu kolaboval.

9:07 – Trestní oznámení na Synthesii

9:30 – Sněmovna řeší i rodičovské příspěvky

I dnes pokračuje schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci by ve druhém čtení měli projednat vládní návrhy na daňový balíček nebo navýšení příspěvku na péči. Na programu je také volba dvou členů Rady České tiskové kanceláře. V Poslanecké sněmovně je náš reportér Šimon Trantina.

12:10 – Britský parlament znovu zasedne

Britští poslanci se po nucené čtrnáctidenní pauze vracejí do lavic. Zasedání by mělo začít už za pár okamžiků. Lídři obou komor svolali zákonodárce zpět do Westminsteru potom, co nejvyšší soud zrušil předchozí ukončení parlamentní schůze. Postup vlády zároveň označil za nezákonný. Opozice oznámila, že vládu požene k zodpovědnosti. A podrobnosti teď ve studiu přidá šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

„Podle posledních informací se do té nouzové situace přihlásilo už 32 zákonodárců a určitě vystoupí i několik členů vlády v čele s premiérem Borisem Johnsonem,“ popsal situaci šéfkomentátor Seznamu. Prioritou opozice podle Jiřího Hoška není sesazení britského premiéra, ale oddálení data brexitu.

14:57 – Ebola v Kongu řádí více než rok

Lidé dál umírají kvůli ebole v Kongu. V severovýchodní části, kde se nemoc začala šířit před rokem, už zemřelo přes dva tisíce lidí. Míra úmrtnosti je přitom 67 procent, což je srovnatelné s epidemií této krvácivé horečky z let 2014–2016 v západní Africe. Tehdy ale ještě nebyla dostupná adekvátní léčba, dnes už vakcíny k dispozici jsou. Proč je tedy statistika tak nepříznivá, to nám objasní farmaceut Stanislav Havlíček z organizace Lékaři bez hranic.

18:45 – Zpráva o klimatu OSN

19:11 – Babiš bude v OSN mluvit o Česku i planetě

19:32 – Německá Thomas Cook podala návrh na insolvenci

19:52 – Rudé nebe v Indonésii

Nebe zbarvené do ruda. Takový pohled se o víkendu naskytl obyvatelům západní Indonésie, záběry z místa později přitáhly značnou pozornost na sociálních sítích. Za nebeským divadlem stojí pravděpodobně úmyslně založené lesní požáry.

20:40 – Problémy běloruské jaderné elektrárny

V Bělorusku vyšly najevo další problémy se stavbou jaderné elektrárny Ostrovec. Vůbec první běloruská atomová elektrárna by se měla spustit ještě letos. Proti stavbě se dlouhodobě staví Litva, která Bělorusy kritizuje kvůli zatajování informací. Do Vilniusu je to k elektrárně jen 60 kilometrů. Podrobnosti má Filip Harzer ze zahraniční redakce.

23:07 – Sport

Reklama

Doporučované