Hlavní obsah

Trumpův ministr ustoupil tlaku, vyšetřování ruských hackerů nepovede

Jeff Sessions nebude vyšetřovat útoky ruských hackerů na americké prezidentské volbyVideo: Marie Vladyková

 

Reklama

Jeff Sessions pod tlakem médií a demokratů delegoval vyšetřování spojené s loňskou prezidentskou volbou na svého náměstka.

Článek

Americký ministr spravedlnosti a nejvyšší státní žalobce, Jeff Sessions, nebude vyšetřovat údajné zásahy ruských hackerů do amerických prezidentských voleb. Reagoval tak na zjištění, že se před nástupem do svého úřadu setkal hned dvakrát s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Vyšetřování převezme jeho náměstek. Sessions se distancoval od dozorování jakékoliv záležitosti spojené s podzimní prezidentskou volbou.

Ministr na čtvrteční tiskové konferenci popřel, že by lhal senátorům při slyšení před nominací na ministra. Prý nepovažoval za důležité je o svých stycích s ruským představitelem informovat. Schůzky uskutečnil ještě jako senátor státu Alabama a za účasti dalších dvou lidí ze svého týmu.

Měl by odstoupit, Trump mu ale věří

Podle demokratů by měl Sessions na svou funkci rezignovat. Jeho šéf Donald Trump si to ale nemyslí. „Jeff Sessions je čestný člověk. Neřekl nic špatného,“ hájí ministra prezident. Zároveň nazval požadavek demokratů na odstoupení Sessionse honem na čarodějnice.

Trump promluvil poprvé před americkým Kongresem. Podívejte se, co síbil.

Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované