Hlavní obsah

„Trumpův mírový plán bude další katastrofa,“ říká muž z Pásma Gazy

Foto: Profimedia.cz

Palestinci v Hebronu na Západním břehu Jordánu spalují portrét Donalda Trumpa.

Reklama

Vyjednávání míru mezi Palestinci a Izraelci by nemělo být pouze v režii USA, ale měl by se do něj zapojit i takzvaný blízkovýchodní kvartet. Seznam Zprávám to řekl Palestinec Fádí Alí Abušamala, ředitel Generálního svazu kulturních center a politický aktivista. Muž, který žije v Pásmu Gazy, také v rozhovoru prozrazuje, jak Trumpovu „dohodu století“ vnímají tamní obyvatelé.

Článek

Jak se díváte na takzvanou dohodu století, tedy Trumpův mírový plán pro Blízký východ?

Dosavadní úniky informací říkají, že dohoda století je jen další katastrofou přidanou ke kalamitám, kterým je vystaven historicky utlačovaný palestinský lid. Současná americká administrativa ukazuje už od svého počátku jasné upřednostňování izraelské okupace, aniž by brala ohled na historická práva palestinského lidu, mezinárodní humanitární právo a legitimitu. Zcela přitom ignoruje všechny rezoluce OSN a Rady bezpečnosti OSN.

Nejdůležitější na tom ale je to, že tento plán byl připraven americkou administrativou ve spolupráci s izraelským vedením, aniž by byla konzultována palestinská strana a brán její názor v úvahu. Palestinská pozice je jasná v tom, že nepřijme jednostranné americké sponzorování mírového procesu, kterého by se měl účastnit i mezinárodní kvartet (USA, EU, OSN a Rusko) spolu s dalšími důležitými zeměmi.

Myslíte, že Trumpův plán může přinést lidem v Gaze něco dobrého, nebo naopak více násilí?

Nevěřím, že by současná americká administrativa přála Palestincům cokoliv dobrého, ať už těm v Pásmu Gazy, na Západním břehu nebo v Jeruzalémě. Izraelci možná usnadní dovoz některých výrobků, jimž se bránili celé měsíce nebo roky, to ale nezabrání zlobě veřejnosti, která může v následujících hodinách propuknout na všech palestinských územích.

Mohly by v situaci, které nyní čelí, spojit síly znesvářené palestinské frakce Fatah a Hamás?

Doufám v to, zvláště od té doby, kdy jedním z faktorů bránících palestinskému smíření jsou Spojené státy. Myslím ale, že k takovému smíření vede ještě dlouhá cesta. Věřím nicméně, že všechen palestinský lid nehledě na svoji politickou příslušnost se proti této dohodě postaví.

Jak lidé v Gaze Trumpův plán přijímají? Viděl jsem fotografie z demonstrací, očekáváte i násilné střety?

Ještě nemáme celkový obraz plánu, podle úniků dohodu století tvoří 60 listů… Západní břeh bude s Pásmem Gazy spojen vlakem, který bude monitorovat Izrael. Vypadá to, že pro Pásmo Gazy z toho vyplynou mnohé ekonomické výhody, Palestinci ale tento plán jako náhradu za svá historická politická práva nepřijmou.

Protestovat budou lidé na Západním břehu i v Pásmu Gazy, pokud ale myslíte vojenské střety, myslím, že k těm v blízké budoucnosti nedojde.

Reklama

Doporučované