Hlavní obsah
Online

Pompeo a Petříček probírali v Plzni vliv Číny

Živý přenos z tiskové konference Petříčka s Pompeem.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Americký ministr zahraničí zahájil návštěvu Česka. V úterý ho čeká návštěva Plzně a jednání s českým ministrem zahraničí.

Článek

Mike Pompeo přiletěl do Prahy. Během jednání s českými politickými představiteli se má hovořit o vlivu Číny a Ruska nebo o obchodní spolupráci po koronavirové pandemii. Pompeovu návštěvu v České republice budeme sledovat online.

Co byste měli vědět

- První den návštěvy v Plzni jednal Pompeo se šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD), ve středu se sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s prezidentem Milošem Zemanem a vystoupí také v Senátu.

- Hlavními tématy Pompeových jednání v Česku by měly být kybernetická bezpečnost, mobilní sítě páté generace 5G a rostoucí vliv Ruska a Číny ve světě.

- Podle zjištění Seznam Zpráv má šéf amerického resortu zahraničí v Česku řešit třeba i energetickou nezávislost a Iniciativu Trojmoří. Vzhledem k tématu jaderné energetiky se objevily spekulace, že Pompeo bude v Česku lobbovat za společnost Westinghouse, která má zájem o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

- Na jednání obou ministrů došlo na téma Číny a hrozby v oblasti technologií. Podle Pompea a Petříčka by mohla být problematická třeba ochrana dat.

  • Ministři už vyrazili do pivovaru

    Petříček s Pompeem už uctili památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa. Následně ministry čeká jednání v prostorách pivovaru Plzeňský Prazdroj.

  • Petříček hovořil o možném prohlubování vztahů v oblasti technologií

    Petříček připomněl před kamerami oběti osvoboditelů během druhé světové války. Zmínil také témata bilaterálního jednání v plzeňském pivovaru. S Pompeem prý probírali otázky Číny, obě země mají zájem na nastavení vztahů s Čínou, které by byly výhodné pro všechny. Došlo také na probíhající pandemii covid-19 a spolupráci s Evropskou unií. Česko vidí podle Petříčka budoucnost v rozvíjení vztahů v oblasti technologií.

    ČR má s USA uzavřené memorandum v oblasti jaderné energie, na které se podle něj dá navázat i v oblasti technologií. Ministři řešili také hrozby ze strany Číny, konkrétně třeba ochranu dat. ČR má zájem, aby byla Čína partnerem, ale podle Petříčka to musí být rovnocenný vztah, což se zatím nedaří.

    Tématu Běloruska se dotkli ministři krátce, řešili riziko pro evropské demokracie. Neprobírali prý téma konkrétních reakcí. V případě USA se bavili o tom, jak lépe obhájit hodnoty obou zemí ve světě.

    Pompeo bude podle Petříčka s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem řešit třeba otázky Ruska.

  • Petříček i Pompeo v projevu připomněli americké veterány

    Pompeo i Petříček ve svých proslovech zmínili také americké veterány, kteří každoročně i ve vysokém věku opakovaně navštěvují plzeňské květnové Slavnosti svobody. Petříček zmínil, že je rodák z nedalekých Rokycan, za nimiž vedla demarkační linie, na které se musela americká armáda k Pattonově nelibosti ve vítězné cestě zastavit. Český ministr vzdal hold jednomu z osvoboditelů města a jihozápadních Čech, příslušníku 2. pěší divize Homeru Coxovi, který zemřel před měsícem ve věku 103 let. „Pan Cox a jeho spolubojovníci nepřišli, aby převzali kontrolu nad naší zemí, ale aby ji osvobodili a zajistili, že budoucí generace jednou budou žít ve svobodě a prosperitě. Je na nás, abychom na památku jejich hrdinství nezapomínali a uctívali je a aby naše generace vzpomínala, na jakých hodnotách oni stáli,“ řekl Petříček.

  • Pompeo v Plzni připomněl 75 let od konce války

    Ministr zahraničí USA Mike Pompeo si dnes v Plzni připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození Plzně americkými vojáky v květnu 1945. U památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě položil spolu s šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD) květinové věnce v barvách trikolory. Události přihlížely dvě stovky Plzeňanů, kteří se v okolí sešli s americkými a českými vlaječkami. Před odjezdem na další bod programu si s některými z nich Pompeo přišel potřást rukou.

    V krátkém proslovu poděkoval Plzni a jejím obyvatelům za vybudování památníku a za každoroční připomínku amerických vojáků, kteří pomáhali na konci druhé světové války vybojovat svobodu. „Jeden z nápisů (památníku) říká, že nikdy nezapomeneme. Skutečně je tomu tak, touto oslavou dnes udržujeme historii naživu… Jen si mohu představovat obrovskou radost z okamžiku, když americké jeepy a tanky zaburácely do města před 75 lety,“ řekl. Připomněl také, že před 30 lety tehdejší americká velvyslankyně Shirley Templeová Blacková položila základní kámen památníku společně s prezidentem Václavem Havlem. Tehdy poprvé po desetiletích komunistické moci a sovětské nadvlády si mohli Plzeňané, Češi a Američané otevřeně připomenout společně vojenskou roli USA při osvobození města.

  • Pompeo večeří s Petříčkem v plzeňském pivovaru

    Na menu je kromě českých pokrmů i debata o aktuálních tématech, jako je čínský nebo ruský vliv a otázky obchodní spolupráce.

    Ministrům ale zbývá i čas na ochutnávku českého piva.

  • Fotky z Plzně: Ministři položili věnce a navštívili památník

    Pompeovu návštěvu sleduje v Plzni reportérka Seznam Zpráv Jolana Humpálová. Ministři nejprve navštívili památník americké armády.

    Pak došlo na očekávané kladení věnců.

  • Pompeo s Petříčkem pokládají věnce

    U památníku Díky Ameriko! právě pokládají Petříček s Pompeem věnce.

  • Před muzeem generála Pattona se už čeká na příjezd obou ministrů

  • Video: Pompeo přistál v Praze

    Záběry z pražského letiště, kde v úterý ráno přistál americký ministr zahraničí. Video: @mzvcr, @USEmbassyPrague

Reklama

Hlavní zprávy