Hlavní obsah

Trumpův národní egoismus mi nesedí, přiznává prezident Kiska pro Seznam

Podívejte se na exkluzívní rozhovor s prezidentem Andrejem Kiskou.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Heslo America First, s kterým Donald Trump dokázal vyhrát prezidentské volby v USA a jež razí i v úřadu, slovenskému prezidentu Andreji Kiskovi nesedí. Přiznal to v exkluzivním rozhovoru pro Seznam během návštěvy zasedání Valného shromáždění OSN.

Článek

„Každý prezident by měl dělat to nejlepší pro svou zemi, to je logické,” říká Andrej Kiska. „Národní egoismus, jenž občas vyplývá z projevů prezidenta Donalda Trumpa, mně osobně jako člověku, který vidí pozici Slovenska v jedné velké Evropě, v Evropské unii, v Evropě se společnými hodnotami a s obrovským pětisetmilionovým trhem a možnostmi, které má, tak mi nesedí.”

Slovenský prezident se také vyjádřil ke spekulacím během svého dalšího politického působení. Objevily se totiž informace, že by po skončení prezidentského mandátu mohl kandidovat na premiéra.

„To jsou daleké debaty. Platí, co jsem řekl, že nebudu kandidovat na prezidenta. A to, co se stane potom… Teď mám před sebou ještě devět měsíců prezidentování,” vysvětluje slovenský prezident. Kiska by chtěl, aby až ve funkci skončí, si lidé řekli: „Hm, to je prezident, který nás nezklamal.”

Věří slovenský prezident, že se podaří vyšetřit vraždu Jána Kuciaka a jeho přítelkyně?

„Jsem přesvědčen, že naše policie nasadila to nejlepší, co máme, aby tuto zákeřnou vraždu dvou mladých lidí vyšetřila. Jestli se to nestane, to povědět neumím,”  říká Kiska.

Reklama

Související témata:

Doporučované