Hlavní obsah

Trumpův nástupce může být třeba jeho syn nebo Ivanka, říká uznávaný politolog

Svět bez obalu: Známý americký politolog Yascha Mounk poskytl rozhovor pro Seznam Zprávy. V rozhovoru rozebírá vládu Donalda Trumpa a jaká je budoucnost Republikánské strany.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Známý americký politolog Yascha Mounk poskytl rozhovor pro Seznam Zprávy. Promluvil o tom, jak se projevila vláda Donalda Trumpa ve společnosti a kdo by mohl být příštím republikánským kandidátem.

Článek

Německo-americký politolog působí na katedře mezinárodních vztahů na Univerzitě Johnse Hopkinse. V současnosti je jedním z nejuznávanějších a nejcitovanějších západních expertů na problematiku krize liberální demokracie a nástupu populismu ve světě. Je také autorem knihy Lid versus demokracie.

Jaký budou mít vliv na americký politický systém 4 roky vlády Donalda Trumpa?

„Vítězství Donalda Trumpa v roce 2016 a působení jeho vlády Spojené státy vážně poškodilo. Snížilo to reputaci země v zahraničí a také vážně poškodilo demokratické instituce v zemi a jejich důvěryhodnost. Nikdy jsme nezažili situaci, kdy americký prezident odmítá přijmout výsledek voleb a hovoří o milionech hlasů, které mu byly podvodem ukradeny. Takže já mám obavy, že to může v některých lidech vzbudit nedůvěru k volbám. Ale na druhou si myslím, že je ještě trochu předčasné hovořit o tom, o jak velké poškození se jedná,“ říká Yascha Mounk.

V letošních volbách volilo okolo 70 milionů lidí současného prezidenta. Trump sice volby prohrál, ale trumpismus nezmizí. Jde podle vás už o nějaké politické hnutí?

"Víme z mezinárodních zkušeností, jak je těžké porazit populistické politiky. I když prohrají, tak jejich vliv na politický systém přetrvává. Já jsem nikdy nepředpokládal, že by trumpismus definitivně zmizel, že by ho lidé najednou odmítli. Některé jeho elementy tu velmi pravděpodobně zůstanou. Myslím, že Republikánská strana se bude více zaměřovat na domácí dění, bude omezovat zahraniční spolupráci apod. Ale jiné části Trumpovy politiky, jako byl třeba jeho rasismus, jeho snaha maximálně rozdělovat společnost, budou potlačeny a Trumpův nástupce se bude těmto věcem vyhýbat. Ale třeba jeho nedůvěra v NATO má většinovou podporu v Republikánské straně a tato věc Trumpův odchod přežije. Uvidíme, jak se to bude příští čtyři nebo tři roky vyvíjet, protože Republikánská strana bude vybírat příštího kandidáta na prezidenta Spojených států, takže bude velmi záležet na tom, kdo bude v roce 2024 vybrán jako republikánský kandidát.

Jak vidíte budoucnost Republikánské strany? Stane se více populistickou v příštích letech?

„Je možné si představit, že Trumpův nástupce bude třeba jeho syn nebo Ivanka. Případně si můžeme představit, že by to mohl být nějaký chytřejší a rozumnější populista, který se bude snažit dodat trumpismu více disciplíny – jako je třeba republikánský senátor Tom Harkin. Všechno je možné. A je možné si představit i návrat k původnímu republikanismu. Může se kandidátem stát více tradiční politik, jako je třeba Marco Rubio, který by mohl vyhrát nominaci. Anebo někdo úplně jiný, kdo by třeba patřil do modernějšího tradičního republikánského směru. Třeba někdo z republikánských guvernérů, jako je třeba guvernér státu Massachusetts nebo Maryland. Hodně bude záležet na tom, kdo se primárek zúčastní – na osobnostech kandidátů a také na okolnostech volby. Když se o kandidátovi rozhoduje jednorázově v primárkách, tak jsou ty možnosti velmi otevřené. A je možné, že se Trump bude znovu ucházet o prezidentský post. A je možné, že i vyhraje. Ale jisté to nemá. Za čtyři roky bude možná už moc starý. Má zdravotní problémy. Čekají ho teď i závažné právní bitvy. Možná bude třeba v tu dobu ve vězení. Všechno je možné. A pokud bude kandidovat, je na republikánech, jak se rozhodnou. Já si ale myslím, že hodně lidí Donalda Trumpa přeceňuje. On si vytvořil image, že byl a je po celý svůj život vítěz, což není úplně pravda. Dokázal získat opravdu velkou moc, ale teď prohrál volby, a to jako jeden z mála úřadujících prezidentů – takže je vlastně neúspěšný poražený prezident a 20. ledna 2021 o svoji velkou moc přijde. A ve spojení s mocí vypadá řada věcí silně a působivě – jako něco, co se vám sice nelíbí, ale musíte to respektovat, ale když tu moc ztratíte, tak začnou potom působit smutně a směšně. Ale třeba to tak nebude, třeba v roce 2024 vyhraje nominaci a třeba se stane znovu prezidentem. Ale také si dovedu představit, že na tom bude za čtyři roky mnohem hůře.“

Další detaily rozhovoru s Yaschou Mounkem naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované