Hlavní obsah

Trumpův oblíbenec čelí sexuálnímu skandálu. Vyšetřuje ho i rezort spravedlnosti

Foto: Profimedia.cz

Americký zákonodárce Matt Gaetz se pohybuje v úzkých kruzích Donalda Trumpa.

Reklama

Mluvilo se o něm jako o vycházející hvězdě Republikánské strany, teď bojuje o politické přežití. Kolem amerického politika Matta Gaetze, blízkého spolupracovníka Donalda Trumpa, se stahuje smyčka utkaná ze skandálů a kontroverzí.

Článek

Údajně měl sexuální vztah se sedmnáctiletou dívkou a kvůli podezření z obchodování se sexem ho vyšetřuje americký rezort spravedlnosti. Kolegům se měl také chlubit fotografiemi nahých žen, s nimiž předtím souložil. Zákonodárce z Floridy má podle listu The New York Times, který s informace přišel jako první, leccos k vysvětlování.

Oblíbenec Trumpa z politické rodiny

Matt Gaetz, osmatřicetiletý člen Sněmovny reprezentantů z Floridy, v dolní komoře amerického Kongresu vykonává svůj třetí mandát, předtím působil šest let jako poslanec ve floridském sněmu. Pochází z politicky aktivní rodiny – jeho otec působil jako předseda floridského Senátu a dědeček se angažoval v republikánské straně v Severní Dakotě.

Gaetz patří mezi mladé politiky, jimž se dostává velké pozornosti médií. Podle nezávislé skupiny Media Matters, již cituje britská BBC, se zákonodárce od srpna roku 2017 objevil ve vysílání konzervativních televizních stanic 346krát, často na Fox News. Díky svému mediálnímu umu padl do oka i bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

S někdejším šéfem republikánů se zákonodárce sblížil a stal se z něho „předskokan“ Trumpových zastávek v rámci prezidentské kampaně na Floridě. Létal v Air Force One, který používá šéf Bílého domu, a svou snoubenku poznal právě při návštěvě prezidentova rezortu Mar-a-Lago.

Gaetz rád přiléval olej do mediálního ohně – když se ve Sněmovně reprezentantů jednalo o prvním koronavirovém balíku, seděl v sále v plynové masce. V roce 2018 zase na Trumpův projev o stavu unie pozval krajně pravicového popírače holokaustu Charlese Johnsona.

V lednu pak zákonodárce vedl ve Wyomingu kampaň proti jedné z hlavních představitelek Republikánské strany Liz Cheneyové. Ta totiž – spolu s několika dalšími republikány – odsoudila Donalda Trumpa za lednové nepokoje v americkém Kapitolu a hlasovala pro exprezidentův impeachment.

Po odchodu Trumpa z prezidentské funkce pokračuje Gaetz podle BBC v jeho šlépějích. A to ve smyslu konfrontační konzervativní rétoriky i pravicového populismu. Je ovšem otázkou, zda ho tento styl vyvede z problémů, v nichž se teď nachází.

Podezření z obchodování se sexem s nezletilou

O co tedy v kauze Gaetz jde? Ministerstvo spravedlnosti jej vyšetřuje kvůli podezření, že udržoval sexuální vztah se sedmnáctiletou, tedy nezletilou dívkou. Navíc jí měl platit, aby cestovala napříč hranicemi mezi jednotlivými státy USA, což je podle amerických federálních zákonů trestný čin, konkrétně by šlo o mezistátní obchodování s nezletilými dětmi za účelem sexu.

Vyšetřování Gaetze je ale součástí většího případu, jehož středem je zákonodárcův přítel, floridský politik Joel Greenberg. Ten je v současnosti obžalovaný z nejrůznějších trestných činů včetně stalkingu, obchodování se sexem, krádeže identity, úplatku, zpronevěry, padělání i podvodu. Zatčen byl šestatřicetiletý Greenberg, někdejší daňový úředník, loni v červnu.

Foto: Profimedia.cz

Joel Greenberg.

Podle NYT je vyšetřování, které se soustředí i na republikána Gaetze, zaměřeno na to, zda muži vyhledávali ženy skrze weby pro „sugar daddies“. Na těch hledají ženy starší muže, kteří jim za sexuální služby poskytnou dárky i peníze.

New York Times vychází mimo jiné z účtenek z mobilních aplikací, podle kterých poslala dvojice peníze jedné konkrétní ženě a Greenberg sám pak ještě jedné další. Obě ženy podle zdrojů NYT řekly, že platby obdržely za sex s oběma politiky. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že takových žen byl vyšší počet.

Existuje také nahrávka datovaná několik let nazpět, na níž Greenberg s Gaetzem vchází o víkendu do zavřené budovy daňového úřadu. Greenberg na videozáznamu prochází košík vrácených řidičských průkazů určených ke zničení, jak uvedl floridský deník Orlando Sentinel. Potom měl vytvořit falešné identifikační dokumenty pro nezletilou dívku, z čehož je i obviněn.

Pochybná pověst do karet nehraje

Mezi svými republikánskými kolegy má Gaetz údajně pověst muže s vřelým vztahem k drogám i mladším ženám. Podle zdrojů americké CNN se měl politik vychloubat fotografiemi a videi nahých žen, s nimiž měl sex – o kterém měl ostatním zákonodárcům i vyprávět.

Gaetz už v minulosti prokázal, že není proti šíření nahých fotek bývalých partnerů na internetu, které se často označuje jako „revenge porn“ – šíření takového materiálu z pomsty. V roce 2015, kdy působil jako floridský poslanec, hlasoval Gaetz proti přijetí zákona, díky němuž by takové jednání bylo trestné. Legislativa prošla – proti byl pouze Gaetz a jeden další poslanec.

Zákonodárce tehdy argumentoval, že ve chvíli, kdy osoba pošle jiné osobě své nahé fotografie, stávají se majetkem adresáta. „Matt byl absolutně proti zákonu. Mínil, že ta fotka pak patří jemu a může si s ní dělat, co chce. Myslel si, že si může dělat, co chce s jakoukoliv fotografií, že je to jeho právo,“ uvedl pro list The Washington Post Gaetzův někdejší republikánský kolega z Floridy Tom Goodson.

Gaetz: „Divoké konspirační teorie“

Kvůli rostoucímu počtu obvinění vůči Gaetzovi, mezi něž podle veřejnoprávní rozhlasové stanice NPR patří i nezákonné užívání drog, se jeho případem začal zabývat i etický výbor Sněmovny reprezentantů.

„Komise si je vědoma veřejných obvinění, podle nichž se zákonodárce Matt Gaetz mohl dopustit sexuálního zneužití a/nebo nedovoleného používání drog, také mohl sdílet nevhodné fotografie a videa na půdě Sněmovny, zneužít státní identifikační záznamy, převést peníze z kampaně pro své osobní účely a/nebo přijmout úplatek, nevhodnou odměnu či nepřípustný dar v rozporu s pravidly Sněmovny, se zákony i dalšími standardy chování,“ uvedl v písemném prohlášení výbor v čele s demokratem Tedem Deutchem.

Sám Gaetz všechna obvinění označil za „divoké konspirační teorie“ a za snahu jeho osobu pošpinit. Na konci března se objevil ve sledované talk show moderátora Tuckera Carlsona na Fox News.

Foto: Profimedia.cz

Gaetz minulý týden promluvil na summitu Save the America (Zachraňte Ameriku).

Ve více než podivném rozhovoru Gaetz řekl, že vyšetřování, které proti němu vede ministerstvo spravedlnosti, je ve skutečnosti snaha jednoho z představitelů minulé vlády dostat z jeho rodiny peníze. Uvedl také, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyvinul tlak na jednu z jeho bývalých přítelkyň.

Zprvu se ke Gaetzovým kontroverzím Republikánská strana nevyjadřovala, ticho ale minulý týden prolomil člen Sněmovny reprezentantů Adam Kinzinger. On a po něm i další republikáni vyzvali Gaetze, aby rezignoval.

To ale zákonodárce neplánuje. „Nikam neodcházím,“ uvedl podle NPR. Nakonec, není jediným vysoce postaveným americkým politikem, který by tlak veřejnosti, médií i politických kolegů na rezignaci kvůli skandálu ustál.

Stejně tak to před pár týdny udělal newyorský guvernér, demokrat Andrew Cuomo, obviněný ze sexuálního obtěžování, i další politici v předchozích letech. Mezi ně se ostatně řadí i Gaetzovi blízký Donald Trump – mimo jiné obviňovaný desítkami žen ze sexuálního násilí včetně znásilnění. V případě Gaetze ale o jeho budoucnosti rozhodnou federální vyšetřovatelé.

Reklama

Doporučované