Hlavní obsah

Trumpův postoj k Pekingu může ohrozit mír v Tchajwanském průlivu, varuje Čína

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Čína s nelibostí sleduje nástup Donalda Trumpa k moci, protože budoucí republikánský prezident se k Pekingu staví kriticky.

Článek

Jakékoli zpochybňování zásady jediné Číny bude mít vážné dopady na mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu. Před takovým vměšováním podle agentury Reuters varoval úřad pro záležitosti Tchaj-wanu při čínské vládě. Peking, který považuje de facto nezávislý Tchaj-wan za svou nedílnou součást, tak reagoval na postoj nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten konstatoval, že Washington by se nemusel držet své dlouhodobé pozice, podle které je Tchaj-wan součástí jediné Číny.

„Dodržování principu jediné Číny je politickým základem čínsko-amerických vztahů a stavebním kamenem míru a stability v Tchajwanském průlivu," prohlásil mluvčí úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu An Feng-šan. „Pokud se tato základna naruší či poškodí, pak zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerických vztahů nepřichází v úvahu," dodal.

Telefonát Donalda Trumpa s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen vedl k protestu Číny, na což Trump reagoval prohlášením, že další dodržování zásady jediné Číny nemusí být pro Washington automatické.

Čína neuznává autonomii Tchaj-wanu, který má od roku 1949 svou vlastní demokratickou vládu. Přesto ho Peking stále považuje za své teritorium a to samé očekává i od ostatních zemí. Čína od ostatních zemí požaduje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Čína také opakovaně hrozí vojenským zásahem, pokud by Tchaj-pej vyhlásila samostatnost.

Reklama

Doporučované