Hlavní obsah

Trumpův protiimigrační dekret opět platí, rozhodl americký nejvyšší soud

Nejvyšší soud USA odblokoval Trumpův protiimigrační dekret.

 

Reklama

Nejnovější verze cestovního zákazu prezidenta Donalda Trumpa vstoupila v platnost až do odvolání. Povolil ji americký nejvyšší soud.

Článek

Nejvyšší soud Spojených států povolil administrativě prezidenta Donalda Trumpa, aby i přes nedokončené soudní pře zatím plně uplatňovala protiimigrační dekret. V pondělí o tom informovala agentura AP. Dekret, který znemožňuje vstup do USA občanům osmi zemí, z nichž šest je převážně muslimských, částečně zablokovaly federální soudy, spor ale dále řeší odvolací soudy.

Nejvyšší soud souhlasí s tím, že dekret může být po dobu soudních pří plně uplatňován. S tímto názorem odmítli souhlasit dva soudci devítičlenného sboru nejvyššího soudu USA, uvedla AP. Agentura Reuters rozhodnutí soudu označila za Trumpovo vítězství.

Nynější verze protiimigračního exekutivního nařízení, jež je v pořadí třetí a kterou Trump vydal v září, se týká občanů osmi států - Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Severní Koreje a Venezuely. Konkrétně se ale částečné blokace, o kterých rozhodly nižší federální soudy, dotkly jen převážně muslimských zemí, neboť podmínky migrace z KLDR a Venezuely u soudu zpochybněny nebyly.

Podle dekretu občané zmíněných zemí nesmějí do USA, pokud tam nemají prokazatelné rodinné, studijní či pracovní vazby.

Trumpův dekret stejně jako obě minulá nařízení vyvolal tvrdou kritiku a federální soudy na Havaji, v Marylandu a ve státě Washington zářijový dokument částečně zablokovaly. Odvolací soud v Kalifornii sice v listopadu některé části dekretů odblokoval, ale Bílý dům i tak podal žádost k nejvyššímu soudu USA, aby umožnil plné uplatňování Trumpovy imigrační politiky.

AP poznamenala, že tento týden by měly o dekretu jednat odvolací soudy v San Franciscu a také v Richmondu.

Reklama

Doporučované