Hlavní obsah
Online

Polsko pro letošek odtroubilo školní výuku, naopak otevírá obchodní centra

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Polsko se navzdory tomu, že ve čtvrtek přibylo 24 tisíc nových případů, rozhodlo otevřít obchodní centra. Nechává však zavřené školy. Premiér Mateusz Morawiecki to zdůvodnil tím, že je třeba nyní zachraňovat pracovní místa.

- Donald Trump mladší, nejstarší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa, se nakazil koronavirem. Řekl to jeho mluvčí, podle kterého Trump mladší nemá žádné příznaky a je v karanténě.

- V Německu za posledních 24 hodin přibylo 22 964 nových případů koronavirové infekce, informoval v sobotu Institut Roberta Kocha (RKI). Minulý týden bylo nově infikovaných o asi 500 méně.

- Počet registrovaných případů nákazy novým koronavirem ve střední a východní Evropě překonal hranici pěti milionů. Na základě vlastních propočtů to v sobotu uvedla agentura Reuters.

DĚNÍ VE SVĚTĚ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Portugalsko plánuje další omezení

    Portugalské úřady ve snaze zabránit šíření koronaviru v týdnech kolem 1. a 8. prosince, kdy země slaví státní svátky, zakáží jakékoliv cestování mezi obcemi. V pondělí před svátečními dny, které připadají na úterý, budou zavřeny školy a podniky mají zkrácenou otevírací dobu. Zaměstnavatele portugalská vláda vyzvala, aby svým zaměstnancům dali pokud možno volno.

    Portugalsko se zhruba deseti miliony obyvatel od začátku epidemie eviduje celkem 255 970 nakažených, z toho 6472 za uplynulý den. S nemocí covid-19 v zemi zemřelo 3824 pacientů, 62 za uplynulý den.

  • Francie hlásí téměř 18 000 nově nakažených

    Počet nových případů nákazy ve Francii v sobotu vzrostl o 17 881, což je méně než předchozí den, kdy bylo hlášeno 22 882 nově nakažených. Ministerstvo zdravotnictví také informovalo o 276 nových úmrtích v nemocnicích.

    V úterý bude francouzský prezident Emmanuel Macron hovořit k národu o virové situaci v zemi, mohl by dokonce oznámit částečné uvolnění celonárodních opatření, která platí od 30. října.

  • Tisíce Izraelců opět protestovaly proti premiérovi. Důvodem byl i covid-19

    Tisíce Izraelců dnes večer navzdory chladnému a deštivému počasí vyšly do ulic Jeruzaléma a dalších měst, kde požadovaly rezignaci premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentura AP. Demonstrace proti ministerskému předsedovi kvůli korupčním kauzám a postupu koronavirové krize se v Izraeli konají pravidelně už několik měsíců.

    Už půl roku trvajících manifestací se v posledních týdnech účastní méně lidí, a to jak kvůli karanténním opatřením zavedeným kvůli šíření koronaviru, tak kvůli zhoršujícímu se počasí. V částech Izraele dnes silně pršelo.

  • Sever Řecka bojuje s přeplněnými jednotkami intenzivní péče

    Řecko dnes oznámilo, že s covidem-19 zemřelo dalších 108 lidí, což je nejhorší doposud zaznamenaná denní bilance. Sever země se navíc potýká s naplněnou kapacitou lůžek na jednotkách intenzivní péče. V Soluni je teď dvakrát více nakažených než v Aténách.

    Celkem se ve zhruba desetimilionovém Řecku od začátku epidemie nakazilo přes 90 000 lidí, z nichž 1527 zemřelo. Řecké úřady tento měsíc zavedly celostátní karanténní opatření, která mají platit do konce listopadu; je však možné, že je vláda prodlouží.

  • Koronavirová situace v Turecku

    Turecké ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že se v zemi za 24 hodin koronavirus potvrdil u 5532 lidí. Ankara však od července hlásí pouze ty nakažené, kteří mají příznaky onemocnění covid-19. Na komplikace spojené s touto nemocí v zemi zemřelo dalších 135 pacientů, čímž jejich celkový počet od propuknutí nákazy vystoupal na 12 219. Země s 82 miliony obyvatel tento týden zavedla částečný víkendový zákaz vycházení a omezila otevírací dobu restaurací, kaváren a obchodních center.

  • Hongkong a Singapur pozastavují plány na zmírnění opatření

    Plán Hongkongu a Singapuru umožnit omezenému počtu pasažérů cestovat letecky mezi oběma městy bez nutnosti karantény byl o dva týdny odložen. Důvodem je rostoucí počet případů nákazy koronavirem v Hongkongu v poslední době.

  • Ruský rekord: Téměř 25 000 nově nakažených za den

    Rusko za uplynulý den zaznamenalo dalších 24 822 nakažených novým koronavirem a překonalo tak dosavadní maximum z předchozího dne. Ruské úřady také ohlásily rekordních 467 zemřelých s nemocí covid-19. Rusko má svou vlastní vakcínu na koronavirus, o kterou nyní projevil zájem také Izrael.

  • Itálie hlásí dalších zhruba 34 000 nakažených, méně než v pátek

    Itálie za uplynulý den zaznamenala 34 767 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, což je zhruba o 2000 méně než v pátek. V souvislosti s nemocí covid-19 pak v této jihoevropské zemi se zhruba 60 miliony obyvatel zemřelo za den 692 lidí. S odvoláním na italské ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Nejhůře zasaženou oblastí v Itálii je dlouhodobě region Lombardie se správním střediskem Milánem. Tato oblast na severu země dnes oznámila 9221 pozitivních testů.

  • V Německu se sešli odpůrci i zastánci opatření proti šíření viru

    V německých městech se dnes sešly stovky odpůrců i zastánců opatření proti šíření nového koronaviru. V Lipsku byla ohlášená a obávaná demonstrace odpůrců překvapivě zrušena, ačkoliv několik set odpůrců roušek a dalších omezení už bylo na místě. Podle agentury DPA došlo i na potyčky mezi oběma tábory. Další protesty se konaly ve městech jako Bochum, Göppingen a Pforzheim. Například v bavorském Kemptenu se sešlo na 1200 demonstrantů. Na později byly svolány demonstrace do Hannoveru či Berlína.

  • Anglie hlásí dalších 316 úmrtí s koronavirem v tamních nemocnicích

    V nemocnicích v Anglii zemřelo s covidem-19 dalších 316 lidí, čímž se celkový počet těchto potvrzených úmrtí zvýšil na 38 112. Uvedla to v sobotu NHS, tedy národní zdravotní služba. Pacienti byli ve věku od 28 do 102 let, informuje britský list The Guardian.

  • V Dánsku demonstrovaly stovky chovatelů proti vybíjení norků

    Stovky chovatelů norků dnes v dánské metropoli Kodani a ve městě Aarhus demonstrovaly proti rozhodnutí vlády nechat v zemi kvůli nákaze koronavirem vybít všechny chovy těchto zvířat. Informovala o tom agentura DPA, podle níž farmáři projeli městy v traktorech. K účasti v protestech se zaregistrovalo zhruba 850 majitelů traktorů, uvedla DPA s odvoláním na organizátory akce.

    Dánsko počátkem listopadu sdělilo, že vybije celou svou populaci norků chovaných na kožešinu čítající až 17 milionů zvířat, protože se u nich objevila mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. Existují obavy, že by to mohlo snížit účinnost nyní vyvíjených vakcín.

  • Saúdská Arábie na summitu G20 vyzvala ke společnému boji s virem

    Ke spojení sil v boji proti pandemii nemoci covid-19 dnes na úvod videosummitu největších ekonomik světa G20 vyzvala hostitelská Saúdská Arábie. Ruský prezident Vladimir Putin pak lídrům G20 sdělil, že jeho země je připravena ostatním státům dodat svou svou vakcínu Sputnik V. Rusko kromě ní chystá ještě dvě další očkovací látky.

  • Případů koronaviru v USA přibylo rekordních 195 524

    Ve Spojených státech za uplynulý den přibylo rekordních 195 524 případů nákazy novým koronavirem. Ukazují to data, která v sobotu ráno SEČ zveřejnila americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). O den dříve bylo nových nakažených 187 833.

    Spojené státy, které mají asi 330 milionů obyvatel, jsou globálně pandemií nejhůře zasaženou zemí - mají největší počet nakažených i úmrtí na světě. Pokud se ale vezme v úvahu počet obyvatel, nejsou z hlediska počtu úmrtí s koronavirem podle JHU ani v první desítce.

    Infikovaných odhalily testy v USA od začátku epidemie už více než 11,9 milionu. Denní počet nových infekcí v USA překonal 100 000 poprvé na začátku listopadu, nyní se však již pomalu blíží k dvojnásobné hranici.

  • Východní Evropa hlásí přes pět milionů případů koronaviru

    Počet registrovaných případů nákazy novým koronavirem ve střední a východní Evropě překonal hranici pěti milionů. Na základě vlastních propočtů to v sobotu uvedla agentura Reuters. Ta zároveň upozorňuje, že region, do něhož počítá Bělorusko, Bulharsko, Českou republiku, Maďarsko, Polsko, Moldavsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu, registruje nejvíce případů v Evropě.

  • V Itálii schválili další pomoc podnikatelům

    Italská vláda v pátek pozdě večer schválila další opatření na pomoc podnikatelskému sektoru, na který doléhají dopady druhé vlny koronavirové krize. Jde zhruba o deset miliard eur (264 miliard Kč), uvedla v sobotu agentura Reuters. Vláda má ale ještě připraveno dalších osm miliard eur na podporu programů, které zavedla dříve.

    Podle nově schválených opatření vláda okamžitě nabídne 1,95 miliardy eur ve formě grantů pro podniky zasažené krizí a na potravinovou pomoc chudým lidem.

  • Polský premiér: Otevíráme, ale musí být disciplína

    Od příští soboty se v Polsku znovu otevřou prodejny v obchodních centrech. Chystaný krok, jenž má před Vánocemi podpořit ekonomiku, oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. Polská vláda dříve kvůli nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem nařídila od 7. listopadu uzavřít některé obchody, školy a také divadla, kina a muzea.

    „Je tu jedna podmínka - disciplinovanost každého obchodu, nákupního centra či obchodu s nábytkem. Pokud nebude, obchody budou zavřené,“ uvedl Morawiecki na tiskové konferenci. „Toto rozhodnutí může zachránit stovky tisíc pracovních míst, a to je jeho důvod,“ dodal.

    Morawiecki také upřesnil, že školy zůstanou zavřené až do Vánoc. Zároveň obyvatele Polska vyzval, aby sváteční období strávili jen v okruhu nejbližších příbuzných a aby necestovali.

  • Obrazem: v Německu stále eskalují proticovidové protesty

    Demonstrace, které v Německu tento týden přilákaly téměř 10 tisíc účastníků, spojují podle agentury AFP lidi ze zcela protichůdných politických hnutí. Jediné, co mají společné, jsou protesty proti opatřením proti šíření koronaviru. Demonstrace stále eskalují - v sobotu se bude konat další akce v Lipsku.

  • Video: ve Francii i přes lockdown začali prodávat vánoční stromky

    Francouzská vláda povolila prodej vánočních stromků i přes to, že ostatní obchody a služby zůstávají uzavřené. V zemi stále platí plošný lockdown. Obyvatelé Francie si ale v květinářstvích mohou bez předchozí objednávky zakoupit pouze stromky, ostatního zboží se výjimka netýká.

  • Na poli za Londýnem se hromadí taxíky, nejezdí kvůli pandemii

    Během epidemie je pro typické londýnské černé taxíky stále složitější získat zákazníka. Jejich majitelé tak mnohé z aut zaparkovali na polích na předměstí metropole, píše agentura AFP.

    Tony Georgiou si prohlíží pole zaplněné taxíky zaparkovanými jeden vedle druhého. „Už jsem ztratil přehled, kolik vozů tu vlastně máme. Musí tu být tak 150 až 200 aut, která jsme stáhli z provozu,“ říká s beznadějí v hlase Georgiou, šéf společnosti GB Taxis Limited, která pronajímá vozy řidičům s licencí.

    Ikonické klenuté taxíky byly původně navrženy tak, aby vyhovovaly cestujícím v cylindrech. Patří k symbolům Londýna stejně jako červené telefonní budky nebo policisté v čepicích. Centrum města je teď kvůli druhé celostátní uzávěře liduprázdné a většina řidičů se rozhodla své pronajaté taxi vrátit. Společnosti, které auta pronajímají, jsou zahlcené vrácenými vozy a musí je skladovat na polích za Londýnem.

  • Ukrajina i Rusko hlásí rekord v počtu nakažených

    Rusko za uplynulý den zaznamenalo dalších 24 822 nakažených novým koronavirem, a překonalo tak dosavadní maximum z předchozího dne. Ruské úřady také ohlásily 467 zemřelých s nemocí covid-19, o čtyři více než ve čtvrtek, kdy nejrozlehlejší země světa zaznamenala dosavadní nejvyšší počet úmrtí.

    Rusko má svou vlastní vakcínu na koronavirus, o kterou nyní projevil zájem také Izrael. Nejvyšší denní přírůstek nakažených dnes oznámila také Ukrajina, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy