Hlavní obsah

Trumpův tchán s tchyní se stali americkými občany

Rodiče Melanie Trumpové dostali americké občanství.Video: Michaela Bergerová, Reuters

 

Reklama

Rodiče manželky Donalda Trumpa Melanie se ve čtvrtek při soukromém ceremoniálu oficiálně stali americkými občany. V USA přitom do té doby pobývali na „přímluvu“ své dcery, což je princip, který Trumpova administrativa dlouhodobě kritizuje.

Článek

Viktor a Amalija Knavsovi, původem ze Slovinska, ve čtvrtek složili přísahu Spojeným státům, což je jeden z kroků ceremoniálu po udělení státního občanství, potvrdil jejich právník. Žít budou odteď v New Yorku.

Americká stanice CNN přitom uvedla, že pár žil v USA již dříve díky zeleným kartám sponzorovaným jejich dcerou. „Sponzorované vízum“ (visa sponsorship) zjednodušeně znamená, že se občan USA za cizince příchozí do Ameriky zaručí. Ti pak mohou v zemi žít a pracovat. CNN se odvolala na zdroj blízký rodině Melanie Trumpové.

V minulosti prezident Trump vyjádřil nesouhlas právě s „řetězovou” migrací, tedy s postupnou migrací celých rodin, kterou měl tento způsob udělování víz podporovat. Místo toho byl zastáncem migrace založené na upřednostňování vzdělaných lidí a ne příbuzných lidí již žijících v USA.

Kritizoval také americké imigrační zákony, nazval je dokonce „nejhloupějšími imigračními zákony na světě”. Netajil se ani kritikou imigrantů přicházejících do USA obecně.

Melania Trumpová se stala americkou občankou v roce 2006 poté, co v roce 2001 dostala zvláštní vízum pro migranty se „speciálními schopnostmi”, když pracovala v USA jako modelka.

Podle amerických zákonů by rodiče Melanie museli mít zelenou kartu nejméně pět let, aby vůbec mohli zažádat o občanství. Podle webových stránek amerických imigračních služeb trvá vyřízení žádosti v New Yorku 11 až 21 měsíců.

Právník Melaniiných rodičů, který se ceremoniálu taktéž zúčastnil, řekl reportérům, že všechny podmínky pro získání občanství byly splněny, odmítl však poskytnout další detaily. Podle něj se však Knavsovi při udílení občanství netěšili žádnému zvláštnímu zacházení.

Oba rodiče jsou již v důchodovém věku, otec Melanie se na Slovinsku živil jako prodavač aut a její matka pracovala v textilní továrně. Viktoru Knavsovi je 73 let, je tedy o pouhý rok starší než jeho zeť. Amalija je pak o rok mladší než prezident Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované