Hlavní obsah
Online

Nechceme skončit jako Češi, chválí Čaputová omezení na Slovensku

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Polský premiér Mateusz Morawiecki je v karanténě, minulý pátek se totiž setkal s člověkem nakaženým koronavirem. Sám Morawiecki nemá projevy covid-19, vládu bude řídit přes videokonferenci. Informoval o tom mluvčí polské vlády Pitor Müller. Morawiecki není prvním členem vlády, který musel v Polsku do karantény. Kvůli onemocnění nominanta na ministra školství muselo do karantény hned několik ministrů, ministr státního majetku Jacek Sasin už dokonce potřetí.

- Test amerického prezidenta Donalda Trumpa na koronavirus byl několik po sobě jdoucích dní negativní. V tiskové zprávě Bílého domu to v pondělí uvedl prezidentův lékař Sean Conley. Trump, který o svém nakažení virem SARS-CoV-2 informoval 2. října, podle Conleyho už není nakažlivý.

- Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová věří, že zpřísněná opatření proti šíření koronaviru, která zavedla vláda Igora Matoviče, jsou přiměřená. Bez nich by podle ní hrozilo, že se Slovensko vydá českou cestou.

- Denní počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu po snížení o víkendu opět vrátil nad hranici čtyř tisíc. Za posledních 24 hodin přibylo 4122 případů, informoval Institut Roberta Kocha (RKI). V Česku, které má zhruba osmkrát méně obyvatel než Německo, se v pondělí potvrdilo 4310 případů infekce.

  • Na Slovensku přibylo pět úmrtí na plicní formu nemoci covid-19

    Ministerstvo zdravotnictví odpoledne informovalo, že v zemi přibylo pět potvrzených úmrtí na plicní formu nemoci covid-19. Celkově tak onemocnění podle ministerstva podlehlo v zemi 66 lidí. Statistiky úmrtí pacientů s koronavirem úřad průběžně aktualizuje na základě výsledku pitev. Počet hospitalizovaných pacientů s podezřením nebo již potvrzeným onemocněním covid-19 stoupl na 397, z toho 40 osob je napojeno na umělou plicní ventilaci, uvádí ČTK.

  • Morawiecki je negativní, oznámil po rizikovém kontaktu mluvčí

    Polský premiér Mateusz Morawiecki absolvoval test na koronavirus a výsledek byl negativní, uvedl dnes večer mluvčí polské vlády. Informace přišla několik hodin poté, co šéf kabinetu ohlásil odchod do karantény, protože se minulý pátek dostal do kontaktu s člověkem, u nějž testy dnes ráno potvrdily nákazu virem SARS-CoV-2. Premiér údajně neměl žádné příznaky onemocnění covid-19.

  • Tisíce poutníků se covidu navzdory sešly v portugalské Fátimě

    Tisíce poutníků v rouškách se dnes s dostatečnými rozestupy sešly na rozlehlém prostranství před bazilikou Panny Marie Růžencové v portugalském městě Fátima. Davy lidí se na zdejším poutním místě každoročně scházejí šestkrát do roka; podle katolické církve se zde v roce 1917 třem pasáčkům ovcí totiž právě tolikrát zjevila Panna Marie.

    Aby dodrželi opatření namířená proti šíření koronavirové nákazy, organizátoři na dnešní den, který značí výročí posledního ze zjevení, povolili účast maximálně 6000 lidem. Poutníků nakonec letos dorazily jen 4000; minulý rok v říjnu přitom do Fátimy přijelo na 100 000 lidí. Prostranství před bazilikou jich pojme až 300 000.

  • Belgie zvyšuje počet lůžek JIP pro pacienty s koronavirem

    Belgie zvýší podíl počtu lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) vyčleněných pro pacienty s koronavirem z aktuálních 15 na 25 procent. Opatření bude platit od středy. Důvodem je rychlý nárůst počtů nemocných, uvedla agentura AFP s odvoláním na belgické ministerstvo zdravotnictví.

    Lůžka na JIP dnes potřebovalo 267 pacientů, o den dříve to bylo 243 nemocných. Odborníci se obávají, že hranici 500 osob s covidem-19 na JIP přesáhne země do konce října, v listopadu by jich mohlo být až 1000. Dosavadní rekord 1285 nemocných na JIP padl 8. dubna.

  • Čaputová: Bez přísných opatření by Slovensku hrozila česká cesta

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová věří, že zpřísněná opatření proti šíření koronaviru, která zavedla vláda Igora Matoviče, jsou přiměřená. Bez nich by podle ní hrozilo, že se Slovensko vydá českou cestou. Na Slovensku ode dneška platí zákaz shromažďování více než šesti osob mimo členů jedné domácnosti, od pondělka střední školy přešly na distanční formu výuky.

  • Francouzská bilance obětí covidu-19 za den narostla o 117 úmrtí

    Francie zaznamenala od pondělka 12 993 nových případů nákazy koronavirem a 117 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Nová denní čísla ohlášená francouzským ministerstvem zdravotnictví jsou vyšší než ta pondělní, avšak nižší, než některé bilance z předchozích dní. Po rekordních počtech infekcí z minulého týdne se dál plní francouzské nemocnice.

    Aktuálně je podle agentury Reuters s covidem-19 hospitalizováno bezmála 9000 lidí, přičemž nad 8900 se součet dostal poprvé 25. června. Počet nemocných na jednotkách intenzivní péče je zase nejvyšší od 25. května a už se dostal nad 1600. Hodnoty zároveň stále zůstávají daleko pod maximy z jara, kdy se celkové hospitalizace dostaly i nad 30 tisíc.

  • Nové restrikce v Nizozemsku

    Premiér Nizozemska Mark Rutte dnes kvůli zhoršující se epidemii koronaviru oznámil uzavření barů a restaurací v zemi. Alkohol se nebude moci prodávat po 20:00, nadále mají být omezeny kontakty mezi lidmi. Nové restrikce začnou platit ve středu večer, informovala agentura Reuters.

    Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge šéfa vlády doplnil, že opatření budou platit čtyři týdny, s možností dalšího prodloužení. Ministr také varoval, že pokud nebudou nyní zaváděné kroky efektivní, bude potřeba zavést celostátní karanténu.

  • Británie ohlásila nejvíce úmrtí s covidem-19 od června

    Británie dnes ohlásila 143 zemřelých s covidem-19 za poslední den, což je největší denní počet od června. Podle vládních dat se tam také za posledních 24 hodin prokázal koronavirus u 17 234 osob. Jedná se o výrazný nárůst oproti 13 972 případům oznámeným v pondělí. Místní obyvatelé a podniky se nyní adaptují na nový třístupňový systém uzávěr, který vláda zavedla v pondělí, napsala agentura Reuters.

    Celkový počet osob, které ve Spojeném království zemřely ve spojitosti s covidem-19, po oznámení dnešních údajů vzrostl na 43 018, což je nejvyšší údaj ze všech evropských zemí. Pozitivních testů již země zaznamenala dohromady téměř 635 000.

  • Norsko poskytne obyvatelům zdarma budoucí koronavirovou vakcínu

    Norsko poskytne svým obyvatelům zdarma vakcínu proti covidu-19, až ji bude mít k dispozici. Se získáním očkovací látky pomůže severské zemi Švédsko a Evropská unie, oznámila dnes norská vláda.

    „Chceme, aby bezpečnou a účinnou vakcínu mohlo obdržet co nejvíce lidí. Toto očkování bude zdarma,“ prohlásila podle agentury Reuters premiérka Erna Solbergová.

    Norsko, které je členem Evropského hospodářského prostoru (EHP), nikoliv však samotné Evropské unie, v srpnu oznámilo, že získá přístup k vakcínám, které EU obdrží, díky dohodám vyjednaným s farmaceutickými společnostmi. Sousední Švédsko, které je členem EU, nakoupí vakcíny ve větším množství a pak je přeprodá Norsku.

  • Jak rychle lze zastavit rozjetý virus? I s lockdownem aspoň měsíc

    Jak dlouho trvá, než takzvaný lockdown srazí křivku denních nárůstů nakažených a případně i mrtvých natolik, že lze začít uvažovat o rozvolnění? Příklady ze světa ukazují, že alespoň měsíc.

  • Ukrajina prodlouží kvůli koronaviru karanténu do konce roku

    Ukrajinská vláda dnes schválila prodloužení karantény do konce roku. Snaží se tak zbrzdit současný nárůst případů koronaviru. Kabinet rovněž zpřísnil některá opatření, informují ukrajinská média.

    Vláda se dnes rozhodla také některá opatření zpřísnit, upravila mimo jiné opatření v jednotlivých zónách. Omezila například množství lidí, kteří se v nich mohou setkávat. Například v „zelené zóně“ se může sejít nejvíce 50 lidí, v „žluté zóně“ třicet lidí, v „oranžové zóně“ 20 lidí.

    Ukrajina dnes oznámila 5133 nových případů nákazy koronavirem a 107 úmrtí za uplynulých 24 hodin. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel nakazilo 270 587 lidí, z nichž 5122 nákaze podlehlo.

  • Dolar těží z poklesu optimismu ohledně vakcíny proti covidu-19

    Americký dolar dnes posiluje. Investoři jej používají jako bezpečné útočiště po zprávě, že farmaceutická společnost Johnson & Johnson dočasně zastavila klinické testy vakcíny proti covidu-19. Euro krátce po 17:00 SELČ vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,6 procenta na 1,1740 USD.

    Firma Johnson & Johnson přerušila testy vakcíny poté, co se u jednoho z účastníků studie objevily nevysvětlitelné zdravotní problémy. To podkopalo naděje investorů, že vakcína je již na dohled.

  • Kolektivní imunita by si v Africe vyžádala 800 mil. nakažených

    Dosažení kolektivní imunity by si v Africe vyžádalo, aby se koronavirem nakazilo až 800 milionů lidí. Odhad afrického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dnes zveřejnil zpravodajský server BBC News. Dosažení kolektivní imunity by v Africe ohrozilo život více než osmi milionů lidí, dodává odhad střediska.

    „Pokud budeme mít očkování, tak budeme schopni kontrolovat nákazu. Bez ní by (neomezené šíření) učinilo naše zdravotnictví křehčí a naše nemocnice by byly zavaleny prací kvůli vysokému počtu případů,“ uvedl Wessam Mankoula, vedoucí oddělení nemoci covid-19 v CDC.

  • V Izraeli vláda odložila rozhodnutí o uvolnění restrikcí

    Izraelští ministři odpovědní za řešení epidemie koronaviru dnes odložili naplánovanou diskusi o rozhodnutí uvolnit nyní platná tvrdá restriktivní opatření v zemi. K jednání se podle izraelského tisku sejdou zřejmě až ve čtvrtek. Důvodem je podle serveru The Times of Israel panující nejistota kolem vývoje epidemie.

  • Delta Air Lines je kvůli koronaviru ve ztrátě 5,4 miliardy dolarů

    Americké aerolinky Delta Air Lines jsou kvůli dopadům šíření nového koronaviru ve větší ztrátě, než se čekalo. Ve třetím čtvrtletí firma prodělala 5,4 miliardy dolarů (přes 125 miliard Kč). Podnik dnes také uvedl, že kromě poklesu příjmů je nucen vyplácet zaměstnance, s nimiž ukončil smlouvu, a že odepisuje aktiva včetně letadel určených k dalšímu prodeji nebo k převozu na vrakoviště.

  • Švédsko registruje více než 100 tisíc nákaz koronavirem

    Počet lidí, kteří se od začátku epidemie nakazili koronavirem, překonal ve Švédsku hranici 100 tisíc. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní zdravotnické úřady. Za posledních 24 hodin bylo ve Švédsku zaregistrováno 2203 nových případů infekce, čímž se jejich celkové množství zvýšilo na 100 654. Počet pacientů, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, stoupl o pět na 5899.

    V boji proti infekci jde Švédsko jinou cestou než většina evropských států a po celou dobu epidemie nechává většinu škol, restaurací a dalších zařízení otevřených.

  • Nizozemsko hlásí rekord 7400 nakažených, premiér oznámí restrikce

    V Nizozemsku za poslední den přibylo téměř 7400 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie. Informoval o tom institut veřejného zdraví RIVM. V 17milionové zemi úřady v posledních týdnech opakovaně přepisovaly rekordní denní bilance infikovaných, množství případů v přepočtu na obyvatele je jedno z nejvyšších na světě. Premiér Mark Rutte dnes večer oznámí nové restrikce, podle nizozemských médií zřejmě nařídí uzavření restaurací, omezení kontaktů mezi lidmi či konec týmových sportů.

    V pondělí Nizozemsko hlásilo přes 6800 pozitivních testů, dnes to bylo ještě o pět stovek více. Počet pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, kteří museli do nemocnice, od pondělka stoupl o více než stovku na 1410, uvedl deník De Telegraaf. Na jednotkách intenzivní péče je 277 lidí.

  • Počet úmrtí s koronavirem v Íránu překonal 29 tisíc

    Počet úmrtí s koronavirem v Íránu překonal 29 000 poté, co tam za poslední den zemřelo dalších 254 nakažených. Vyplývá to z dnešních informací íránského ministerstva zdravotnictví. Dohromady se koronavirem v 81milionové islámské republice od začátku pandemie nakazilo už 508 389 lidí, z nichž 29 070 zemřelo a 411 840 se zotavilo.

    Jen za posledních 24 hodin podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Símy Láríové přibylo 4108 nově nakažených, 1949 z nich muselo být hospitalizováno. Ve vážném stavu je v Íránu aktuálně 4570 pacientů s koronavirem. Doposud země podle Laríové provedla více než 4,3 milionu testů.

  • Čínské Čching-tao otestovalo na virus již čtyři miliony lidí

    Již více než čtyři miliony lidí podstoupily od neděle testy na koronavirus ve východočínském městě Čching-tao, které se po objevu malého ohniska nákazy rozhodlo otestovat na přítomnost viru SARS-CoV-2 všech devět milionů obyvatel. Informovala o tom dnes agentura AP. Zdravotnické úřady města uvedly, že u 1,9 milionu odběrů už jsou známy výsledky a žádný z nich nebyl pozitivní.

  • Místní činitelé a experti v USA se obávají druhé vlny koronaviru

    Američtí místní činitelé se obávají, že Spojené státy čeká druhá vlna nákazy koronavirem. Třiatřicet z 50 amerických států totiž nyní hlásí nárůsty nakažených a celostátně stoupá také počet hospitalizovaných s covidem-19, informoval dnes zpravodajský web CNN.

    Průměrně nyní podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) ve Spojených státech denně přibývá 49 000 nových případů koronaviru, což je o 14 procent více než za předchozí týden. Minulý týden navíc čtyři dny v řadě USA hlásily přes 50 000 nově nakažených za den, což je nejvíce od srpna.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy