Hlavní obsah

Trumpův tým zjišťoval, kdo se chystá opustit Evropskou unii

Tým Donalda Trumpa obvolával představitele států EU, zda chtějí odejít.

 

Reklama

Deník Financial Times s odvoláním na stálého zástupce USA v Bruselu informuje o akci týmu nastupujícího prezidenta.

Článek

Tým budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa obvolával evropské vůdce s dotazem, zda jejich země opustí Evropskou unii.

Informuje o tom server listu Financial Times s odvoláním na tvrzení stálého zástupce USA při EU Anthonyho Gardnera.

„Byl jsem až zaskočen různými telefonáty mezi nastupující americkou vládou a EU, v nichž první otázkou bylo, která další země po Británii se chystá EU opustit,” řekl podle Financial Times americký diplomat.

Tón dotazu podle Gardnera naznačoval přesvědčení, že se evropský blok rozpadá.

Trump je horlivým stoupencem brexitu a v poslední době se hovoří o silném poutu mezi ním a předsedou Strany nezávislosti Spojeného království Nigelem Faragem. S ním se v sobotu dostal do ostré výměny názorů právě Gardner, který je zastáncem spolupráce Washingtonu s Bruselem.

Podle britského deníku Express Trump vyloučil, že by chystal uzavřít jakoukoliv obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Evropou.

Tomu nasvědčovaly i nedávné hovory do Evropy, které měly, dle slov Gardnera, v zásadě jedinou otázku: „Které další země opustí Evropskou unii?”

Anthony Gardner s koncem mandátu Baracka Obamy svou funkci opustí. Stihl se ale vyjádřit, že by byla velká škoda, kdyby Spojené státy hodily přes palubu půlstoletí své zahraniční politiky proto, aby podpořily další rozklad EU a staly se „fanoušky brexitu”.

Reklama

Doporučované