Hlavní obsah

Trumpův vrch. Izrael pojmenoval část Golanských výšin podle amerického prezidenta

Trumpův vrch. Izrael pojmenoval část Golanských výšin podle amerického prezidenta.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na okupovaných Golanských výšinách slavnostně otevřel novou židovskou osadu pojmenovanou na počest amerického prezidenta Ramat Trump, tedy Trumpův vrch.

Článek

„Prezident Donald Trump je velký přítel naší země. Vůdce, který vykonal věci, které neučinil nikdo před ním. A které měly být udělány silou spravedlnosti a pravdy,” uvedl izraelský premiér na slavnostní ceremonii pojmenování nové izraelské osady.

A to vše jako projev díků – Donald Trump na konci března na Twitteru uznal svrchovanost Izraele nad částí Golanských výšin, které židovský stát dobyl na Sýrii během šestidenní války v roce 1967, kdy z ní uteklo víc než 130 tisíc Syřanů. A v roce 1981 ji Izrael anektoval – anexi této oblasti však mezinárodní společenství neuznává. Výstavba osad je z hlediska mezinárodního práva nelegální, protože je Izrael staví na okupovaném území.

„Golany jsou a navždy zůstanou izraelské,“ prohlásil Netanjahu podle agentury AFP. Na místě zatím žijí čtyři rodiny osadníků. Název osady odhlasovala vláda, která se pro tuto příležitost sešla ve stanu na severu Golanských výšin, a to za přítomnosti amerického velvyslance Davida Friedmana. Ve hře byly ještě možnosti jako „Trumpova duše” nebo „Trumpova oáza”.

Na anektované části výšin žije 23 tisíc drúzů, což je arabsky hovořící muslimská menšina žijící rovněž v Sýrii a Libanonu, a asi 25 tisíc židovských osadníků v desítkách osad.

Vztahy Spojených států a Izraele jsou dlouhodobě velmi dobré – USA byly třeba první zemí, která v roce 1948 uznala Izrael jako samostatný stát. A v roce 2017 pak Trump jako první uznal Jeruzalém jako hlavní město židovského státu.

Spojené státy o Izraeli mluví jaké o nejspolehlivějším partnerovi na Blízkém východě. Severoamerická velmoc proto Izrael hojně podporuje – v roce 2016 se státy dohodly, že v příštích 10 letech USA poskytnou svému partnerovi v přepočtu více než 864 miliard korun. A to v rámci vojenské pomoci.

Izrael od arabsko-izraelské šestidenní války v roce 1967 také okupuje Západní břeh Jordánu. V tamních – podle mezinárodního práva ilegálních – osadách žije přes 400 tisíc Židů.

Reklama

Doporučované