Hlavní obsah

Trumpův výrok o Jeruzalémě hatí Penceovu cestu na Blízký východ. Schůzky s ním už odvolali v Palestině i Egyptě

Trumpovo oznámení o Jeruzalémě komplikuje Penceovu cestu na Blízký východVideo: AP

 

Reklama

Středeční výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalémě jako hlavním městě Izraele výrazně zkomplikuje plánovanou cestu viceprezidenta Mika Pence na Blízký východ. Nesejde se s ním palestinský prezident, patriarcha egyptské koptské církve ani imám káhirské mešity Al-Azhar, který je považován za hlavu sunnitského islámu.

Článek

Podle prohlášení káhirské mešity Al-Azhar, z nějž citovala agentura Reuters, zamítl imám mešity šajch Muhammad Ahmad Tájib žádost USA o setkání s Pencem, které se mělo konat 20. prosince. Obdobně se zachová i Tavadros II., patriarcha pravoslavné koptské církve, která je největší křesťanskou církví v Egyptě. Koptská komunita označila Trumpovo středeční oznámení o Jeruzalémě za projev „opovržení miliony Arabů“.

Pence nebude vítán ani v Palestině. Plánovanou schůzku, jež se měla konat 19. prosince, zrušil prezident palestinského státu Mahmúd Abbás. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí dnes navíc před jednáním Ligy arabských států v Káhiře sdělil, že palestinští představitelé podle něj nebudou komunikovat se žádným zástupcem americké strany. „Rozhodnutí prezidenta Trumpa vedlo k tomu, že USA už nemají legitimní nárok na to, aby byly prostředníkem mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou. Svým rozhodnutím se (USA) připravily o možnost zastávat jakoukoliv roli v tomto mírovém procesu,“ dodal.

Pokyn k přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma jako hlavního města Izraele dal Trump ve středu. Od té doby čelí vlně kritiky z celého světa. O statusu Jeruzaléma by se podle řady světových politiků mělo jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který s Trumpem také nesouhlasí, dnes vyzval muslimy, aby při svých protestních akcích zachovali klid a jednali v souladu s právem a demokracií. V telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se podle zdroje z Erdoganova okolí oba prezidenti shodli, že se společně pokusí přimět USA Trumpovo rozhodnutí zrušit.

Český prezident Miloš Zeman dnes naproti tomu při svém vystoupení na konferenci hnutí Svoboda a přímá demokracie znovu zopakoval, že s Trumpem v případě Jeruzaléma souhlasí. Kritizoval zároveň Evropskou unii, která podle něj „dělá vše pro to, aby propalestinské teroristické hnutí mělo převahu nad hnutím proizraelským“.

Reklama

Doporučované