Hlavní obsah

Trumpův zeť a poradce Jared Kushner představuje podle CIA bezpečnostní riziko. Prověrku přesto získal

Prezidentův zeť Jared Kushner představuje podle CIA bezpečnostní riziko.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Jared Kushner, Trumpův zeť a osobní poradce, představuje podle CIA bezpečnostní riziko. Dva dny po jeho nástupu do funkce si požádal o bezpečnostní prověrku, dva experti na bezpečnost státu zkontrolovali jeho předchozí vazby a obchodní činnosti a na základě těchto informací prověrku neschválili. Kushner ji však přesto získal. Situaci v Bílém domě již začal vyšetřovat sněmovní výbor pro kontrolu.

Článek

FBI Kushnera považovala za vydíratelného zejména kvůli jeho rodinným obchodním stykům a některým zahraničním kontaktům. Americké stanici NBC News informaci potvrdily dva nezávislé zdroje.

Podle dvou anonymních zdrojů Trumpův zeť prověrku získal díky bývalému zaměstnanci Pentagonu Carlu Klineovi, jenž stál v čele oddělení a který tak měl zamítnutí prověrky kompetenci zrušit. Kline podle NBC News postupoval stejně i v dalších nejméně třiceti případech.

Kushner podle serveru NBC News usiloval o ještě vyšší pozici, která by mu zaručila přístup k citlivým vládním informacím, jako jsou například přepisy zaznamenaných zahraničních rozhovorů.

Důvodů k zamítnutí udělení bezpečnostní prověrky je několik. Patří sem například dluhy, kriminální minulost nebo pochybnosti o zahraničních vztazích. Roli ale může hrát cokoliv, co by mohlo u dané osoby vést k potenciálnímu vydírání.

Reklama

Doporučované