Hlavní obsah

Trutnov chystá opravu památkově chráněného kina, investice činí 100 milionů korun

Ilustrační snímek naznačuje, jak by asi mohl vypadat hlavní sál kina Vesmír po rekonstrukci.

Reklama

Třicetitisícové město Trutnov připravuje rekonstrukci kina Vesmír téměř za 100 milionů korun. Oprava objektu z roku 1928, který je kulturní památkou, by měla začít letos.

Článek

Nejvýraznější změnou oproti současnému stavu bude to, že v kině vzniknou dva sály. Po loňské rekonstrukci venkovního koupaliště za 75 milionů korun půjde o další významnou investici ve městě, tentokrát téměř za 100 milionů korun. „V polovině 70. let prošla budova rozsáhlou přestavbou, ovšem dnes je již dožilá, a pokud chceme trutnovským divákům nabídnout pohodlí a příjemný zážitek z promítání filmů, musíme do ní investovat,“ řekl k chystané rekonstrukci starosta Ivan Adamec (ODS).

Hmota stavby, základní členění fasády a architektonicky výjimečný skořepinový podhled v sále jsou zachovány z 20. let minulého století. Hlediště sálu už původní není ani nevyhovuje stávajícím potřebám. Bude proto kompletně odstraněno a nahrazeno novým.

Nové hlediště s novými sedačkami bude mít kapacitu 256 diváků oproti dosavadním téměř 400 místům. Druhý sál vznikne ve druhém nadzemním podlaží a pojme 39 diváků. Kino bude bezbariérové, větší budou toalety i prostory občerstvení. Fasáda bude mít místo červené bílou barvu a bude obnovena v původním členění. Hliníková krytina a rámy oken budou šedé.

Radnice připravuje výběrové řízení na stavební firmu, výsledek by mohla být znám na jaře. Vlastní práce by mohly začít na přelomu května a června a trvat by měly zhruba rok. Přibližně 45 milionů korun by mělo být utraceno letos a zbytek příští rok.

Příjmy města podle vedení radnice investici do kina umožňují. Výsledek hospodaření města za rok 2020 je známý a podle prvních dvou měsíců letošního roku vypadají příjmy z daní nadějně. Radní tudíž provedli změny v rozpočtu a zapracovali do něj většinu na letošek plánovaných investic.

Reklama

Doporučované