Hlavní obsah

Trutnov začne vydávat roušky v pondělí odpoledne

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Trutnov začne vydávat roušky od státu v pondělí odpoledne. Budou k dispozici na šesti místech, jsou rozdělená podle bydliště.

Článek

Na Trutnovsku se rychle šíří nákaza koronavirem a platí tam od pátku omezení volného pohybu lidí. Uzávěra nejspíš skončí 28. února. Trutnov v pátek obdržel ze státních rezerv 250.000 roušek. Jsou pro lidi, kteří si je nemohou jinak opatřit. Další ochranné prostředky, mezi nimi i respirátory, poslalo o víkendu Ministerstvo školství. Dostanou je školy, metodiku ani počty místostarosta Tomáš Eichler (Piráti a nezávislí) v neděli ještě nevěděl.

Dalších 125 tisíc roušek dostal region Vrchlabí a stejný počet region Dvora Králové nad Labem. O víkendu je například dobrovolní hasiči rozváželi na distribuční místa.

Například ve Dvoře Králové budou od pondělí k dispozici roušky v informačním centru, které bude mít výdejní okénko otevřené od 9:00 do 16:00. Do regionu přišlo 125 tisíc roušek, 65 tisíc z nich vydá přímo Dvůr Králové.

„Distribuovat je budeme prostřednictvím organizací, které ve městě působí v sociálních službách. Část převezme naše pečovatelská služba, která provozuje například i azylový dům Žofie nebo noclehárnu, část Farní charita a Diakonie,“ uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Podle dat Státního zdravotního ústavu je v hradeckém kraji britská mutace viru. Ze 48 vzorků odebraných od 5. do 10. ledna byla přítomná u 28 z nich. Informaci zveřejnil ve středu.

Od konce ledna jsou odebrané vzorky analyzované i na britskou mutaci. Zatím šlo na analýzu přes 900 vzorků. Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové 70 procent z nich vyhodnotila s podezřením na mutaci.

„V této chvíli však není ani tak důležité, v kolika procentech se v kraji a jednotlivých okresech britská mutace koronaviru šíří. Podstatné je, že tato mutace má mnohem vyšší a rychlejší nakažlivost,“ uvedlo dnes v tiskové zprávě město Dvůr Králové nad Labem.

Prevence je stále stejná, důsledné používání roušek a respirátorů, zajištění dostatečných rozestupů mezi lidmi a péče o hygienu rukou, připomnělo město.

„Chápeme, že zejména mladší, zdraví lidé mohou mít pocit, že pro ně osobně jsou daná opatření zbytečná. Takový přístup však může znamenat i vážné nebezpečí pro jejich starší rodinné příslušníky, se kterými přijdou do přímého kontaktu,“ uvedla radnice.

Reklama

Doporučované