Hlavní obsah

Tržby ve službách klesly ve třetím čtvrtletí o 12 procent

Foto: Seznam Zprávy

Meziroční propad tržeb ve službách za třetí čtvrtletí 2020.

Reklama

Nejvíce postiženými odvětvími v oblasti služeb jsou ta spojená s cestovním ruchem, tedy cestovní kanceláře a letecké společnosti. Naopak se dařilo informačním a telekomunikačním službám.

Článek

Tržby poskytovatelů služeb v Česku se ve třetím čtvrtletí meziročně snížily reálně o 12 procent. Nejvýrazněji klesly v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Tržby cestovních kanceláří a agentur se propadly o více než 80 procent a v letecké dopravě o 73,5 procenta. Informoval o tom na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Bez očištění o kalendářní vlivy se tržby ve službách propadly meziročně o 12,4 procenta. Mezičtvrtletně byly sezónně očištěné tržby vyšší o 8,3 procenta.

„Meziroční pokles tržeb zaznamenala většina sledovaných činností. Nejvýrazněji se snížily tržby v odvětvích spojených s cestovním ruchem, jako jsou cestovní kanceláře, ubytovací služby nebo letecká doprava. Vyšší tržby než v loňském roce vykázaly pouze poštovní služby, telekomunikační a informační činnosti, televizní a rozhlasové vysílání a právní a účetní služby,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Více než třetinové snížení tržeb proti stejnému loňskému období zaznamenali statistici v administrativních a podpůrných činnostech. Nejvíce se tento pokles podle nich projevil u cestovních kanceláří a agentur, které meziročně utržily o 82,4 procenta méně. Pracovním agenturám klesly tržby o pětinu.

Dalšími klesajícími odvětvími byly například činnosti související se stavbami a úpravou krajiny nebo činnosti v pronájmu a operativním leasingu. Nejméně – zhruba o pět procent – klesly v této oblasti tržby bezpečnostních a pátracích agentur.

Od předchozího čtvrtletí, kdy tržby služeb negativně ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, pokračoval pokles také v ubytování, stravování a pohostinství. Tržby se v této oblasti ve třetím čtvrtletí snížily o 24,3 procenta. O něco hůře na tom bylo ubytování než samotné stravování. V ubytování byly tržby meziročně nižší o 45,5 procenta, zatímco ve stravování a pohostinství o 14,8 procenta.

V oblasti dopravy a skladování tržby spadly o 14,8 procenta, přičemž nejvíce – o 73,5 procenta – v letecké dopravě a o 39,7 procenta ve vodní dopravě. Meziročně nižší tržby zaznamenalo také skladování nebo vedlejší činnosti v dopravě. Celkový vývoj zmírnil jen nárůst tržeb za poštovní a kurýrní činnosti o 9,1 procenta.

V profesních, vědeckých a technických činnostech tržby klesly o 6,1 procenta, přičemž největší propad – téměř o 14 procent – vykázaly architektonické a inženýrské činnosti.

Tržby informačních a komunikačních činností se ve sledovaném období meziročně snížily o 0,9 procenta a v oblasti nemovitostí o 0,6 procenta.

Reklama

Doporučované