Hlavní obsah

Tučňáci na vymření? Populace nejohroženějšího z nich se rapidně zmenšuje

Na Novém Zélandu rychle vymírá vzácný tučňák žlutooký.

 

Reklama

Dříve tučňáky žlutooké ohrožovaly choroby a globální oteplování, nyní umírají v sítích rybářských lodí. Nejohroženější druh tohoto nelétavého ptáka žije pouze na Novém Zélandu.

Článek

Z Nového Zélandu zmizela téměř polovina populace nejohroženějšího tučňáka na světě. Z klesajících počtů tučňáků žlutookých viní ochránci zvířat především komerční rybolov. Počet kusů tučňáka, který se vyskytuje pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu a na Novozélandských subantarktických ostrovech, klesl na 1600. V roce 2000 jich tam přitom žilo 7000. Informaci přinesl deník The Guardian.

Během nedávného výzkumu na ostrově Codfish (Whenua Hou) došli ochránci přírody k závěru, že téměř polovina populace na ostrově vymřela. Minulý rok odborníci na ostrově evidovali 24 hnízd, letos počet klesl na pouhých 14. Jinde na jihu Nového Zélandu je populace těchto ptáků nejnižší za posledních 27 let.

„Na rozdíl od předchozích let, kdy tučňákům smrt způsobovaly především nemoci a vysoké teploty spojené s klimatickou změnou, nyní ptáci umírají na moři,“ uvedl šéf Novozélandské královské společnosti na ochranu lesů a ptactva Kevin Hague. Dodal, že kvůli absenci predátorů na ostrově tučňáci v současnosti nejčastěji umírají v rybářských sítích.

Ohledně budoucnosti drobného druhu tučňáka, který je vyobrazen na novozélandské pětidolarové bankovce, jsou vědci skeptičtí. „Upřímně řečeno, tučňák žlutooký je z mého pohledu na cestě k vyhynutí,“ uvedl Thomas Mattern, odborník na tučňáky z Univerzity Otago.

Planeta čelí šesté vlně vymírání. Při té poslední zahynuli dinosauřiVideo: Reuters, AP

Reklama

Doporučované