Hlavní obsah

Tučňák císařský překonal rekord v délce potápění

Foto: Shutterstock.com

Tučňák císařský.

Reklama

Vědci na Antarktidě zaznamenali nový světový rekord v ponoru tučňáka císařského. Ten vydržel pod vodou 32,2 minuty. Překonal tak dosavadní rekord tohoto druhu o celých 5 minut.

Článek

Tučňák císařský, který žije pouze na Antarktidě, je nejvyšším a nejtěžším druhem tučňáka na světě, má rovněž nejlepší plavecké a potápěčské dovednosti. V ledovém a drsném moři se dokáže potopit až do hloubky 500 metrů.

Tento druh tučňáka nyní překonal očekávání vědců, kdy jeho ponor trval rekordní 32,2 minuty. Předchozí nejdelší zaznamenaný ponor trval 27 minut. Přirozený ponor tučňáků - do doby, než jim dojde kyslík - trvá zhruba 8 minut. Poté začne pracovat jejich anaerobní systém.

Ekoložka Kim Goetzová z Národního institutu pro vodní a atmosferický výzkum označila princip lovu tučňáků jako velice efektivní. Tučňáci jsou v tomto směru velice praktická zvířata, umí dobře pracovat s kyslíkem, tudíž pokaždé vědí, jaký ponor se jim vyplatí.

Goetzové a jejímu týmu se podařilo v listopadu 2013 označit skupinu 20 jedinců. Vědci měli v plánu je pozorovat pro studii chování hnízdících tučňáků. Plán se však nedařilo zcela naplňovat. Skupinka tučňáků se namísto hnízdění rozhodla lovit v odlehlém východním Rossově moři, kde panují poměrně extrémní podmínky, nepříznivé pro vědecký výzkum.

Za celý průzkum probíhající od roku 2013 bylo zaznamenáno 96 000 ponorů. Statisticky se tučňáci potápějí nejčastěji během ranních hodin a během dne (5,5 ponorů za hodinu), naopak prakticky vůbec se nepotápějí v noci (0,4 ponoru za hodinu). Výzkum nadále pokračuje a všechny angažované týmy věří ve velký přínos v oblasti porozumění cyklům života tučňáků, jejich kultury a odhalování jejich ohromujících dovedností.

Reklama

Související témata:

Doporučované