Hlavní obsah

Tuhé mrazy potrvají do středy, pak začne sněžit. Na horách napadá půl metru

Video: Poslechněte si aktuální předpověď počasí z pondělního odpoledne. Podle meteorologa Petra Dvořáka z ČHMÚ bude nejmrazivější středeční ráno.

 

Reklama

Čerstvá předpověď počasí: Nejmrazivější noc týdne přijde v úterý, pak se začne oteplovat.

Článek

Arktické mrazy budou trápit Českou republiku až do středy. Teploty by ale už v průběhu tohoto týdne neměly klesnout na víkendových minus třicet stupňů Celsia.

„Nejstudenější bude noc z úterka na středu. Středeční ráno bude asi hodně mrazivé. Musíme počítat s teplotami i kolem minus patnácti stupňů Celsia, v některých místech i minus 20 stupňů,“ řekl pro Seznam Zprávy Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Už ve středu by ale teploty měly stoupat a ve druhé polovině týdne se budou pohybovat kolem nuly. Oteplení s sebou přinese sněžení. Meteorologové ho předpovídají na celém území Česka. Zatímco v nížinách očekávají několikacentimetrovou vrstvu sněhu, na horách by mohlo přibýt až půl metru.

Arktické mrazy zatím klesly až na minus 34,6 stupně Celsia. Takovou teplotu naměřili v sobotu ráno v Rokytské slati na Šumavě. Dosud kvůli mrazům zemřelo v Česku šest lidí.

Na Krétě pokryl sníh i palác Knóssos. Neobvykle chladné počasí způsobuje na ostrově chaos.

Mrazy sužují celou Evropu. V sousedním Polsku si vyžádaly za uplynulé dva měsíce 65 obětí, vloni to bylo za celou zimu 77 obětí. Neobvykle nízké teploty trápí zejména jižní Evropu, jejíž obyvatelé nejsou na mrazivé počasí zvyklí. Pod sněhem se po desítkách let ocitly přístavy na Krétě, kde teploty klesly až na minus 15 stupňů. V Římě zamrzlo několik fontán.

Video: Pojďte se s námi podívat, jak se na Letišti Václava Havla odklízí sníh.Video: Jaroslav Gavenda

Reklama

Doporučované