Hlavní obsah

Tulipány bez nás uvadnou. Lidé se snaží zachránit pěstitele květin

Svět bez obalu: Tulipány bez nás uvadnou. Lidé v Gruzii se snaží zachránit pěstitele květin.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Koronavirová nákaza ohrožuje pěstitele květin po celé Evropě.

Článek

Gruzínskému pěstiteli květin, který pěstuje nedaleko Tbilisi tulipány, říkají lidé strýček Kako. Kako se teď obává, že bude kvůli pandemii nemoci covid-19 zničena celá jeho úroda 5000 květin. Nemá odbyt - karanténní opatření v Gruzii uzavřela všechna tržiště.

„Řekli mi, že nemá smysl, abych teď ty kytky do Tbilisi vozil. Jen ztratíš další peníze za dopravu. Trhy jsou uzavřené. Všechno je zamčené a nikdo tam není a nemáme ani povolení pro prodej venku,“ říká Kako. „Takže když je dovezu do Tbilisi, tak mi nezbyde nic jiného, než je tam vyhodit. Každý den ráno, když vstanu a dívám se na ty tulipány, jak kvetou a začínají se rozevírat, tak moje srdce začíná vadnout s nimi.“

Poté, co ale reportáž o Kakových tulipánech zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa, rozhodla se místní umělkyně udělat kampaň na jejich záchranu. Oslovila veřejnost s prosbou o pomoc. Navrhla, aby si lidé koupili alespoň virtuální kytici. Jiní zase vytvořili facebookovou skupinu, která se jmenuje „tulipány bez nás uvadnou“. A lidé například koupili stovky květin a předali je lidem, kteří pracují v nemocnicích. A také pacientům.

„Tulipán strýčka Kaka - tak jim začali říkat. Stal jsem se známým. Věděl jsem, že jsou mezi námi lidé, kterým leží na srdci starost o jiné, ale nečekal jsem takovou reakci. Tak mnoho lidí. Můj vnuk dostal okolo 120 zpráv za tři čtvrtě hodiny. Řekl mi, že je stále dostává - některé i ve tři hodiny ráno. Kdyby si lidé nevzali mé starosti k srdci, tak by tyhle květiny zvadly a zemřely. Všechna ta krása by byla zničena,“ říká Kako.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Reklama

Doporučované