Hlavní obsah

Tunel, který se povedl. Z kauzy ProMoPro si někdo odnesl 175 milionů

Video: Kam zmizely miliony z kauzy ProMoPro? Podívejte se, kudy odtekly peníze.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Policisté vědí, že v kauze českého předsednictví EU u někoho skončila velká část státních peněz. Nezjistili však u koho. A už po tom ani nepátrají.

Článek

Od začátku ledna je to potvrzené soudem: Víc než půlmiliardová zakázka na zajištění českého předsednictví EU byla tunel. Podle pravomocného rozsudku ji firma ProMoPro předražila o 327 milionů.

Jenže i přes mnohaleté tresty, které Vrchní soud v Praze pravomocně rozdal, to byl zčásti úspěšný tunel. Někdo si z něj odnesl zhruba 175 milionů. Policisté a státní zástupci přitom nevědí kdo. A ani už po tom nepátrají.

Česko předsedalo Unii už v roce 2009, ale případ kolem společnosti ProMoPro žije dodnes. Tehdy jednička na trhu s audiovizuální technikou získala od Úřadu vlády bez soutěže zakázku na technické zajištění summitů a dalších důležitých akcí.

Stát firmě zaplatil 525 milionů, z toho ale ProMoPro asi 327 milionů poslalo subdodavatelské firmě NWDC. A od ní pak peníze putovaly – podle soudu za další fiktivní subdodávky – k menším společnostem, které vykazovaly, že při předsednických akcích pomáhaly s elektroinstalací nebo připojením na internet.

Detektivové však zjistili, že tyhle společnosti byly jen nastrčenými bílými koňmi stejně jako jejich jednatelé. Ve skutečnosti nic nedělaly a posloužily pouze k tomu, aby přes ně peníze protekly. Jako právě zmíněných 175 milionů, které policie nikdy neobjevila.

Peníze vybrali v hotovosti

Například: Dohromady 68 milionů z předsednické zakázky přišlo přes ProMoPro a NWDC na účet tří firem, které vlastnil kladenský podnikatel Radek Müller. „Přičemž následně tyto prostředky postupně vybral v hotovosti,“ stojí v obžalobě. Státní zástupce Tomáš Černý v ní upřesňuje, že peníze byly vybrány na pobočce ČSOB v Kladně.

Müller, který si u soudu vyslechl šestiletý trest vězení za praní špinavých peněz, nejprve po telefonu slíbil, že se ke své roli vyjádří. Pak se omluvil, že to nestíhá kvůli rodinným problémům.

Ještě víc, téměř 81 milionů, odteklo po podobné lince přes společnost Boreno Consulting. Jako zástěrka znovu posloužily vymyšlené subdodavatelské práce pro ProMoPro. Opět: Firma ProMoPro poslala 81 milionů společnosti NWDC, ta Boreno Consultingu, následovaly další převody na další čtyři společnosti.

A na konci stál tehdy nezaměstnaný Roman Pekarovič ze Šumperku, jenž podle obžaloby peníze z banky vybral. Zeptat se ho dnes na kauzu není možné – telefon, který ještě před dvěma lety používal, je nyní odpojený.

David Mlíčko mluví o kauze ProMoPro.Video: Vojtěch Blažek

Peníze ve Vídni na někoho čekaly

Detektivům se sice už v roce 2011 podařilo z předsednické zakázky zmrazit na účtech ve Vídni 135 milionů, které tam doputovaly přes další účelově vytvořenou firmu z Londýna s jednatelem - rolníkem z Karibiku.

Ale o osudu 175 milionů, vybraných v hotovosti z českých bank, se dodnes nic neví. Policisté předpokládali, že bílí koně je pak někomu předali. Důkazy však nenašli. A obžalovaní o tom při výsleších ani před soudem sami nepromluvili.

Mimochodem také 135 milionů v rakouské bance podle policistů na někoho „čekalo“. Oficiálně měl k účtu přístup podnikatel Libor Veverka. Detektivové ale konto raději hned obstavili, nečekali, kdo se pokusí peníze získat. Báli se totiž, že by jim i přes rozběhnuté vyšetřování mohl někdo miliony nepozorovaně odsát.

„Kauza ProMoPro není dosud skončena,“ vysvětluje státní zástupce Tomáš Černý, proč o toku peněz nechce mluvit. Odkazuje přitom na fakt, že soud sice 4. ledna vynesl rozsudek nad většinou aktérů, odvolání zbylých dvou ale bude vrchní soud řešit zvlášť, a tak případ ještě není stoprocentně uzavřený.

Navíc Jaroslav Veselý, bývalý majitel firmy ProMoPro, se už nechal slyšet, že určitě podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Jakkoli to nic nemění na tom, že rozsudek je pravomocný a Veselý si půjde na devět let sednout do vězení.

Kastelán: Na Hluboké se určitě nevrtalo

Obžalovaní podnikatelé Veselý z ProMoPra a Vlastimil Maxa, majitel NWDC (druhé klíčové firmy při vyvádění peněz z předsednictví), před soudem tvrdili, že se všechny vyfakturované práce uskutečnily.

Proti tomu ale státní zástupce postavil svědectví lidí, kteří se kolem summitů pohybovali. Na papíře se například měly odehrát stavební práce na známém zámku Hluboká – tak aby bylo možné třeba natáhnout elektrické kabely.

Kastelán na Hluboké ovšem policistům jednoznačně popřel, že by se v přísně památkově chráněném zámku cokoli vrtalo do zdí, podlah nebo do stropů, jak stálo v proplacených fakturách.

Reklama

Související témata:

Doporučované