Hlavní obsah

Tunisko bude mít první premiérku v severní Africe

Foto: Profimedia.cz

Tuniský prezident Kaís Saíd dnes jmenoval novou premiérkou Nadžlu Búdinovou.

Reklama

Tunisko poprvé na premiérském postu povede žena. Nadžla Búdinová se pozice ujme jako první žena v regionu severní Afriky.

Článek

Tuniský prezident Kaís Saíd dnes jmenoval novou premiérkou Nadžlu Búdinovou a pověřil ji sestavením vlády, informuje agentura AFP. „Je to poprvé v historii Tuniska, co vládu povede žena,“ řekl dnes prezident při setkání s jmenovanou premiérkou. „Je to pocta pro Tunisko a tuniské ženy,“ uvedl dále. Podle kanceláře prezidenta byla Búdinová „pověřena sestavením vlády v co nejbližším termínu“.

Stalo se tak dva měsíce poté, co Saíd v červenci pozastavil činnost parlamentu, odvolal premiéra a ujal se řízení exekutivy. Jeho kritici toto jednání označili za puč. „Budeme bojovat proti korupci a chaosu, který panuje ve státních institucích… Ztratili jsme hodně času,“ hlásal nicméně dnes při uvádění premiérky do funkce prezident.

Búdinová nastupuje do funkce v době národní krize, kdy mezi Tunisany panují obavy o zachování svobod vydobytých během revoluce v roce 2011. Mnozí se navíc obávají, že její reálné pravomoce nezávisle na prezidentovi budou malé.

Prezident Saíd v posledních týdnech čelil rostoucímu tlaku doma i v zahraničí, aby jmenoval novou vládu. Minulý týden navíc v rozporu s ústavou prohlásil, že může vládnout převážně dekrety. Dodal dále, že se vláda bude zodpovídat jemu a jednou z jeho pravomocí bude vyhodit nebo vybrat člena vládního kabinetu, informuje americká CNN.

Vyjádřit nesouhlas s rozhodnutím prezidenta se rozhodly o víkendu tisíce lidí v ulicích hlavního města Tunis, kteří jsou mimo jiné nespokojení i s pomalou modernizací země. Tunisko se navíc potýká s ekonomickou krizí veřejných financí po letech stagnace, která se ještě zhoršila kvůli pandemii covidu-19 a politickým bojům.

Agentura Reuters označuje Búdinovou za málo známou inženýrku, která působí v akademickém prostředí a spolupracovala se Světovou bankou. Podle tuniských médií 63letá premiérka v roce 2011 zastávala pozici ministryně vyššího školství, informuje server Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované