Hlavní obsah

Ryby v Bečvě zabil kyanid. Naše chemička na vině není, říká mluvčí Agrofertu

Rybáři loví z Bečvy tuny mrtvých ryb.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Česká inspekce životního prostředí zjistila, že látkou, která v neděli unikla do Bečvy, je kyanid. Ten za pět dní zabil desítky tisíc ryb. Po pachateli tamější policie stále pátrá.

Článek

Česká inspekce životního prostředí ve čtvrtek potvrdila přítomnost kyanidů v Bečvě. Kvůli nim od víkendu v řece uhynuly desítky tisíc ryb. Kdo znečištění zavinil, se zatím neví. Vyšetřování se chopila policie. „Dnešní ranní rozbory identifikovaly naši původní domněnku, že se jedná o kyanidy. Inspektoři z Brna v tuto chvíli pátrají po jejich původu,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Stále není jasné, kdo otravu vody na Vsetínsku zapříčinil. Na internetu se plodí nejrůznější spekulace. Největší podezření padlo na valašskomeziříčskou chemičku DEZA, která spadá do holdingu Agrofert.

„Stoprocentně trváme na tom, že znečištění od nás nepochází. Už to potvrdila i inspekce životního prostředí,“ řekl mluvčí společnosti Karel Hanzelka. DEZA je výrobcem aromatických uhlovodíků a dalších chemikálií. „S kyanidy nemáme nic společného. Naše výrobní spektrum je zcela jiného charakteru,“ dodal Hanzelka.

Kyanidy zmiňoval v lednu 2018 ve svém úvodníku šéf firmy DEZA Zdeněk Průša.

Ve firemním časopisu Valašský chemik však předseda představenstva firmy DEZA Zbyněk Průša uvedl: „V loňském roce došlo k přepracování projektu, ve kterém bylo navrženo efektivnější technické řešení odbourávání kyanidů.“

S výlovem mrtvých ryb pomáhají desítky hasičů i dobrovolníci z řad rybářů či veřejnosti. „Zasahujeme asi na 30kilometrovém úseku řeky a za první dva dny jsme vylovili téměř 20 tun ryb. Úhyn je masivní a není možné, abychom živočichy nechali plavat na hladině,“ řekla mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová. Jedná se o ryby všeho druhu. Charakteristické pro Bečvu jsou například ostroretka stěhovavá, parma nebo jelec. Mezi mrtvými jsou také štiky, candáti a pstruzi.

+1

Zapáchající ryby, komáři a zarostlé břehy. Práce v takovém prostředí je náročná. Rybáři navíc chodí pomáhat ve svém volném čase, poté, co opustí svá zaměstnání. „Lovíme takhle už pátý den. Je to makačka a máme toho plné zuby,“ postěžoval si tamější porybný Ondřej Kašpar. Navíc se objevují zádrhely. „Některé ryby se zasekaly v hloubce pod kameny. To nám výlov komplikuje,“ řekl předseda Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

Katastrofa výrazně zasáhne do tamějšího ekosystému. „V řece nezůstal jediný živý tvor. Otrava vody se ovšem netýká jenom ryb, ale všech okolních živočichů. Zcela nepochybně se to dotkne vyder, bobrů, ledňáčků, ale třeba také lišek, které se rybami živí,“ uvedl Pernický. Řeka se z něčeho takového bude vzpamatovávat více než deset let. „Kyanid je těžce odbouratelná látka a ten mrak, i když se postupně naředí, pokračuje řekou dále. Teď by měl být někde na hranicích Moravy,“ dodal Pernický.

Viníka škody hledají vsetínští kriminalisté. „Po místu, ze kterého látka unikla pátráme. Zatím jsme nikoho neobvinili,“ popsal krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Bližší informace k vyšetřování uvádět nechtěl, aby nedošlo k jeho maření. Pachateli hrozí za spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti až půlroční odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Reklama

Doporučované