Hlavní obsah

Turbulentní rok v Turecku: kvůli puči se stále zatýká, výjimečný stav trvá

Nepovedený puč - rok potéVideo: AP, Ruptly, Reuters

 

Reklama

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 zadržely už asi padesát tisíc lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150 000. Turecké úřady od zmařeného převratu podnikají rázná tažení proti kritikům vlády prezidenta Erdogana.

Článek

Turecký parlament schválil další tříměsíční prodloužení výjimečného stavu, který v zemi platí od loňského července, kdy byl zmařen pokus části armády o převrat. Výjimečný stav byl v Turecku prodloužen již několikrát a prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně prohlásil, že mimořádná opatření potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní. Výjimečný stav byl zaveden původně na tři měsíce; prodloužen byl v říjnu, lednu a dubnu, vždy o 90 dní.

Kvůli loňskému puči bylo dnes zatčeno dalších 115 lidí. Policie zatýkala v provincii Tekirdag, která leží v evropské části Turecka severozápadně od Istanbulu. Mezi zadrženými jsou podle listu Hürriyet mimo jiné podnikatelé, novináři a porodní asistentky. Celkem úřady vydaly zatykač na 127 lidí. V sobotu si Turci připomněli první výročí zmařeného puče, při kterém bylo 250 lidí zabito a přes 2 000 zraněno. Manifestace v ulicích Ankary se zúčastnil i Erdogan. V nedělním projevu poté prezident slíbil, že strůjcům puče „srazí hlavy". Zopakoval také, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje.

Události z Turecka za poslední rok si připomeňte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované