Hlavní obsah

Turci už nechtějí uprchlíky vracené z Evropy. Jak se žije migrantům, kteří touží po EU

Lékaři bez hranic: Uprchlíci v Turecku žijí ve slumech i kontejnerových táborech.

 

Reklama

Diplomatická roztržka mezi Evropskou unií a Ankarou se dál prohlubuje. Nejnověji pohrozil turecký ministr vnitra Bruselu, že jeho země začne do Unie posílat 15 tisíc migrantů měsíčně.

Článek

Vyhrocený diplomatický spor, který odstartovala nechuť Německa a Nizozemska dávat tureckým politikům prostor agitovat na svém území, má už první konkrétní dopady.

Už ve čtvrtek řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, že je Ankara připravena vypovědět dohodu o migraci a přestane přijímat navrácené uprchlíky.

Ve smlouvě se Turecko výměnou za finanční pomoc zavázalo, že bude přijímat zpět z Řecka běžence, kteří se na jeho území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 osob.

V pátek pak ministr vnitra Süleyman Soylu Bruselu pohrozil, že bude do Evropy posílat 15 tisíc migrantů měsíčně.

„Jestli chcete, můžeme každý měsíc vypravit na cestu 15.000 migrantů, které jsme vám zatím neposílali, pak se budete divit,” citovala jej agentura Anadolu. „Musíte si uvědomit, že nemůžete v tomto regionu hrát bez ohledu na Turecko,” dodal.

Jaká je aktuální situace v uprchlických táborech? Jak doposud dohoda o přijímání uprchlíků fungovala a jak je obtížné pracovat a pomáhat uprchlíkům v situaci, kdy se stali politickým nástrojem? Odpovědi hledal v rozhovoru pro Seznam Zprávy zástupce mezinárodní kanceláře Lékařů bez hranic v Turecku Aitor Zabalgogeazkoa (podívejte se na video v úvodu článku).

Reklama

Doporučované