Hlavní obsah

Turci vycítili šanci. Posílají další vojáky na sever Sýrie, odkud se stahují USA

Turecko do Sýrie poslalo další armádní posily.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Přes turecké hranice přejelo podle informací médií padesát vojenských vozidel. Nyní se nachází v bojové linii u města Manbidž.

Článek

Na severu Sýrie u měst, která spadají pod arabsko-kurdskou koalici, se srocují turecká vojska. Zprávu podle The Guardian potvrdili armádní zpravodajové a turecká média. Turecko tak zvyšuje počet svých vojáků blízko hranic kurdských měst. A to i přesto, že v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení amerických vojáků ze země slíbilo, že na severovýchodě Sýrie pozdrží ofenzivu vůči Kurdům.

Stažení vojáků Trump odůvodnil tím, že Islámský stát už byl v Sýrii údajně poražen. Po odjezdu amerických vojsk přitom arabsko-kurdské milice napadli bojovníci Islámského státu. Turecko arabsko-kurdské milice považuje za teroristické organizace. Kurdové v Sýrii obývají území, které přímo sousedí s Tureckem.

Trumpovo rozhodnutí zapříčinilo rezignaci amerického ministra obrany Jamese Mattise, který se s Trumpem neshodl v otázce podpory spojenců. Trump na Twitteru oznámil, že se novým zástupcem Mattise stává od ledna náměstek ministra obrany Patrick Shanahan. Arabsko-kurdské milice s podporou Spojených států a spojenců totiž od roku 2014 úspěšně bojovaly proti Islámskému státu, přičemž statisíce kurdských vojáků přišlo o život.

Turecko má část armády i na severozápadě Sýrie, kde navíc turecká armáda pomáhá Syřanům s vojenským výcvikem. Ti tak vyhání nejen bojovníky IS, ale i Kurdy.

Turecká zpravodajská agentura IHA potvrdila, že na syrské území bylo posláno turecké komando. Syrská observatoř pro lidská práva uvedla, že komando je v bojové linii u města Manbidž, na místě, kde dříve byla americká vojska. Podle zpráv hranice Sýrie přejelo padesát vozidel.

Mluvčí arabsko-kurdských milic v Manbidži Shafran Darwish také potvrdil, že do oblasti dorazili turečtí vojáci. „Děláme vše pro to, abychom se připravili na případný útok,“ řekl Darwish.

Reklama

Doporučované