Hlavní obsah

Turci zatýkají po krvavém atentátu, v podezření je Islámský stát i Kurdové

 

Reklama

Vedle tří desítek pořádkových policistů zemřeli při výbuších před stadionem i civilisté. Zraněno bylo téměř 170 lidí.

Článek

V Turecku přituhují po večerním pumovém útoku u fotbalového stadionu bezpečnostní opatření. Odpůrci turecké vlády obviňují úřady, že sobotním istanbulským atentátům nedokázaly zabránit.

Prezident Erdogan v reakci na neštěstí prohlásil, že atentátníci chtěli napáchat co největší škody. Ministr vnitra Süleyman Soylu posléze upřesnil, že útok byl s největší pravděpodobností namířen proti policistům, kteří dohlíželi na bezpečnost při probíhajícím fotbalovém zápase mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor. Do nedělního rána vyšplhal počet obětí na téměř čtyři desítky.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil - vyšetřovatelé už zadrželi deset lidí a první indicie podle některých nepotvrzených zpráv ukazují na Kurdskou stranu pracujících (PKK). Pachateli však mohou být i stoupenci jiných radikálních hnutí. Dvojice atentátů totiž přišla necelý týden poté, co takzvaný Islámský stát vyzval svoje sympatizanty v Turecku, aby zaútočili na bezpečnostní složky a centra ekonomické a mediální moci.

Sobotní útok na pořádkové jednotky byl podle vyšetřovatelů koordinovaný.

Nejprve těsně u policejní dodávky vybuchlo auto. Necelou minutu poté, ve chvíli, kdy se na místě rozjely první záchranné práce, se v blízkosti odpálil i sebevražedný atentátník s vestou plnou výbušnin.

Není vyloučeno, že počet obětí útoku ještě poroste. Mezi 166 zraněnými, kteří se ocitli v péči lékařů, je totiž několik lidí ve velmi vážném stavu.

Reklama

Doporučované