Hlavní obsah

Turecká armáda obsadila většinu měst v syrském Afrínu. Erdoganova ofenzíva zpomaluje boje proti islamistům

Turecko ovládlo většinu měst v AfrínuVideo: Redakce Seznam, AP, Reuters

 

Reklama

Ozbrojené síly Turecka a jeho arabských spojenců získaly kontrolu nad většinou měst v oblasti Afrín na severovýchodě Sýrie. Turecká ofenzíva donutila Kurdy k tomu, aby stáhli své bojovníky z operací proti takzvanému Islámskému státu. Podle USA útok na Kurdy zpomalil průběh bojů proti radikálním islamistům v Sýrii.

Článek

Turecké ozbrojené síly ovládají pět ze sedmi měst v oblasti Afrín na severozápadě Sýrie. Informovala o tom turecká agentura Anadolu. Turecká armáda v Afrínu bojuje proti kurdským milicím Lidových obranných jednotek.

Kurdové, podporovaní Spojenými státy, museli kvůli turecké ofenzívě přesunout 1700 svých bojovníků z bojů proti radikálům Islámského státu (IS). USA, jež vedou mezinárodní koalici proti IS, přiznaly, že turecké operace tak nepřímo zpomalily boje proti islámským radikálům.

Turecko ve čtvrtek obsadilo severosyrské město Džindírs v oblasti Afrín. Od jejího střediska, města Afrínu, nyní turecké ozbrojené síly a jejich spojence dělí asi deset kilometrů. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu odhaduje, že by operace v Afrínu měla do května skončit.

Podle agentury Anadolu se po těžkých bojích podařilo oddíly YPG vytlačit z centra Džindírsu, který je domovem asi 13 000 lidí. Podle agentury AFP, jejíž novinář město viděl, jsou v ulicích těla bojovníků a bojovnic YPG. Velitel skupiny Fajlak aš-Šám, která je spojencem Turecka, řekl, že jeho lidé vyvěsili prapor skupiny na bývalé sídlo kurdské správy města. Místní obyvatelé údajně uprchli.

Turecko řadí YPG mezi teroristické organizace stejně jako Kurdskou stranu pracujících (PKK). YPG je ozbrojenou odnoží kurdské Sjednocené demokratické strany, jejíž bývalý předseda Sálih Muslim byl před nedávnem zadržen a následně propuštěn v České republice.

Reklama

Související témata:

Doporučované