Hlavní obsah

Turecká armáda vstoupila do Sýrie, údajně provádí průzkum

Turecká armáda vstoupila do Sýrie, údajně provádí průzkum.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Třetí průzkumný oddíl turecké armády vkročil v neděli na syrské území v provincii Idlib, která je už jako jediná provincie v zemi z velké části pod kontrolou povstalců. Podle tiskových agentur to dnes potvrdil nejmenovaný představitel turecké armády.

Článek

Podle citovaného činitele se zatím jedná o průzkumnou činnost před plánovanou vojenskou operací na severu Sýrie. Tyto aktivity armády, jejichž součástí je vybudovat pozorovací stanoviště, mají být v souladu s pravidly dohodnutými při jednáních v kazašské Astaně.

„Když nechodíme do Sýrie, přichází Sýrie k nám,“ řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan členům jeho vládnoucí strany AKP. „Pokud nepřijmeme určitá opatření, bomby padnou na naše města.”

Jde o vytvoření takzvaných bezpečnostních zón v Sýrii, na nichž se domluvily Rusko, Turecko a Írán. Všechny tři země se také dohodly, že na kontrole dodržování klidu zbraní v těchto oblastech se budou na místě podílet jejich ozbrojené síly. Turecko tvrdí, že poskytne pomoc povstalcům, jejichž cílem je uskutečnit dohodu o bezpečnostních zónách. Ta by měla omezit boj s provládními silami v oblasti Sýrie, která je stále v povstaleckých rukou.

Prezident Recep Tayyip Erdogan už v neděli tvrdil, že do Idlibu vstoupila turecká armáda a že vojenská akce, na níž se podílí povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), je bez problémů.

Místní zdroje uvedly, že turecké vojenské automobily byly dopraveny do Idlibu konvojem bojovníků ze skupiny, která se připojila k džihádistické alianci Tahrir al-Sham a odmítala spojení se sítí založenou Usámou bin Ládinem.

Jakákoli invaze by mohla tureckou armádu přivést do konfliktu s džihádisty z bývalé syrské pobočky Al-Káidy, i když v neděli došlo k náznakům, že se snaží vyhnout konfrontaci.

Džihádisté ​​a turecká armáda nicméně posilují napětí, protože Turecko staví své síly a povstalecké skupiny, které se připravují na vstup do Idlibu.

„Nikdy nebudeme tolerovat teroristický koridor, který začíná v syrském Afrinu a pokračuje do Středozemí,“ řekl Erdogan a odkázal na oblast jižní hranice Turecka, jež je řízena na syrské straně kurdskými bojovníky a Tahrir al-Shamem.

I když turečtí představitelé říkají, že pomáhají povstalcům z Turecka, v minulých intervencích také jednotky přes hranice vyslali.

Reklama

Doporučované