Hlavní obsah

Turecká operace „Pramen míru“ začala, Kurdové hlásí první civilní oběti

Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Kouř nad městem Rás al-Ajn po leteckém úderu tureckých sil.

aktualizováno •

Světové agentury popisují, že městem otřáslo několik velkých explozí, následně vypukla panika.

Článek

Pátý den po varování, že je Turecko připraveno na pozemní a vzdušný útok v Sýrii, Ankara zahájila válku.

Ofenziva nazvaná Pramen míru je zacílena na sever Sýrie do oblasti, kterou kontrolují syrští Kurdové. Nepřátelé Turecka, zato spojenci západních mocností v boji proti islámským militantům ze samozvaného Islámského státu. Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) už hlásí první dvě oběti ofenzivy mezi civilisty. Koalice vyzvala spojenecké země, aby na sebe vzaly zodpovědnost a předešly bezprostředně hrozící humanitární katastrofě.

Začátek útoku oznámil na Twitteru turecký prezident Recep Erdogan s tím, že armáda operaci odstartovala společně s protureckými povstalci.

Turecký prezident na svém oficiálním twitterovém účtu oznámil, že operace nazvaná Pramen míru začala a že jejím cílem je vymýtit „hrozbu teroru“. „Naše ozbrojené síly společně se syrskou Národní armádou (hlavní protureckou povstaleckou silou v Sýrii) na severu Sýrie zahájily operaci Pramen míru proti teroristickým organizacím“ s cílem zničit „teroristický koridor, který chtějí vytvořit na naší jižní hranici, a vnést do regionu mír a pokoj“, napsal Erdogan.

Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic.

Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka ofenziva jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků v regionu; šéf české diplomacie vybídl ke společnému postupu Evropské unie.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ihned vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace na severovýchodě Sýrie. „Turecko má bezpečnostní problémy na své hranici se Sýrií, což musíme chápat. Ovšem vyzývám Turecko i další aktéry, aby postupovali zdrženlivě,“ řekl Juncker před poslanci Evropského parlamentu.

Paříž dnes oznámila, že společně s Londýnem a Berlínem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN k turecké ofenzivě v Sýrii.

Podle Reuters dnes městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Podle arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) podnikají nálety turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika.

Ofenziva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Připravujeme podrobnosti.

Doporučované