Hlavní obsah

Turecká vláda pozatýkala opozici i novináře, na protestující poslala vodní děla

 

Reklama

Erdogan mluví o boji s terorismem, představitelé OSN i EU jsou znepokojení.

Článek

V posledních dnech se v Turecku opět zatýká ve velkém. V pátek policie zatkla devět poslanců opoziční Lidové demokratické strany (HDP), dnes ve vězení skončilo dalších devět představitelů této strany. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany. HDP označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci.

Představitelé některých evropských zemí, Evropská komise i OSN v pátek vyjádřili znepokojení nad dalším umlčováním opozice v Turecku. Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Západní země tento zákon kritizují, podle nich ohrožuje demokracii. Vláda ho však hájí jako součást svého boje proti terorismu.

Soud v Istanbulu dnes nařídil ponechat ve vězení třináct novinářů, které v pondělí čeká soud. Odpoledne turecká policie zasáhla vodními děly a slzným plynem proti davu protestujících, kteří měli v úmyslu pochodovat k budově listu, pro který novináři pracovali. Úřady novináře obviňují z napojení na kurdské separatisty a na hnutí duchovního Fethullaha Güllena, jehož turecká vláda viní z červencového pokusu o puč.

Reklama

Související témata:

Doporučované