Hlavní obsah

Turecké referendum: Zvedne Ankara stavidla, která zadržují miliony uprchlíků?

Turecká vláda není schopná zvládnout miliony uprchlíků, připravte se na další migrační vlnu, říká v Turecku žijící česká politoložka.

 

Reklama

Podle české expertky Lucie Tungul už další uprchlická vlna přichází a současná dohoda s Tureckem o vracení ilegálních migrantů příliš nefunguje.

Článek

Prezident Erdogan získal v tureckém referendu nejen nové pravomoci, ale také mandát k tvrdému postupu vůči Evropě. S evropskými vládami se Erdogan v průběhu kampaně několikrát tvrdě střetl a dokonce avizoval, že by po referendu o ústavním uspořádání Turecka mohlo přijít další, které by ukončilo turecké sbližování s Evropou.

Stále znovu a znovu turečtí vládci Evropě hrozí, že vypovědí dohodu o vracení ilegálních migrantů. Tu Brusel a nejdůležitější evropské země označují za klíčový úspěch při snaze zvládnout migrační vlnu, která kulminovala v roce 2015 a směřovala především z Turecka do Evropy.

Podle v Turecku žijící české politoložky Lucie Tungul jsou ale výsledky této dohody velmi sporné. Tungul také zpochybňuje schopnost turecké vlády zvládnout zhruba tři miliony uprchlíků, které se na jejím území nacházejí. Evropa se musí připravit na další uprchlickou vlnu bez ohledu na to, jak se budou vyvíjet vztahy mezi Evropou a Erdoganovou vládou, vyzbrojenou nejen novými pravomocemi, ale také další dávkou sebevědomí.

Proti Erdoganovi hlasovali drtivě v Česku, Rusku nebo Spojených státech.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Související témata:

Doporučované