Hlavní obsah

Turecko i nadále dodává zbraně syrským povstalcům

Turecko se obává přílivu uprchlíků, pokud by došlo k napadení Idlibu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Po sérii jednání mezi Ruskem, Íránem a Tureckem o řešení situace v Idlibu Turecko i nadále nesouhlasí s vojenským útokem na syrskou provincii.

Článek

Turecko posílilo dodávky zbraní povstalcům ze Syrské svobodné armády (FSA) působícím v syrské provincii Idlib a jejím okolí, aby jim pomohlo čelit očekávané ofenzivě syrské vlády a jejích ruských a íránských spojenců. S odvoláním na představitele rebelů o tom informovala agentura Reuters. Větší množství zbraní, včetně raketometů, začalo podle tohoto zdroje do Idlibu proudit od minulého týdne, kdy zkrachovala jednání mezi Moskvou, Teheránem a Ankarou s cílem ofenzivu odvrátit.

Turecko, na jehož území již pobývá 3,5 milionu syrských běženců, se snaží operaci Damašku v Idlibu zabránit, neboť se obává další uprchlické vlny přes hranici. Prezident Recep Tayyip Erdogan stejně jako OSN varoval před možnou humanitární katastrofou.

Severozápadní provincii Idlib ovládají odpůrci syrské vlády a obzvlášť dominantní skupinu tam tvoří teroristická organizace Haját Tahrír aš-Šám (HTS), označovaná jako syrská Al-Káida. Idlib je poslední větší baštou oponentů syrské vlády a ofenziva Damašku by tak mohla být rozhodující bitvou syrské války.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu podle Reuters prohlásil, že Ankara se nadále snaží prosazovat mírové řešení situace v Idlibu a je připravena spolupracovat při boji proti teroristickým skupinám v této provincii. Dodal, že o Sýrii budou v pondělí jednat Erdogan a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Schůzka se podle tureckých zdrojů uskuteční v ruském černomořském letovisku Soči.

Reklama

Doporučované